2011. február 27., vasárnap

Egri borok az Akadémián

A tavalyi évi szervezési hibákból okulva idén kicsit megváltozva került megrendezésre az egri borok gálája a megszokott helyszínen az Akadémián.

Kicsit korán érkezve örömmel vettük tudomásul, idén elmaradt a sorbanállás, tolakodás.
Ez elsősorban a belépő ára, másodsorban a rendezvény "kettébontása" révén lehetett.
Örömmel tapasztaltuk, hogy a biztonsági emberek hozzáállása s szakértelme sem hagyott kívánnivalót mind a beléptetéskor, mind a "félidei" kiürítéskor s a záráskor sem. Maradjon is így!

Beérvén a termekben /4/ jó "szellősen" voltak elhelyezve a borászok asztalai, így az esetlegesen nagyobb létszámú társaságok is könnyen körbeállhatták, volt is rá példa több esetben is!

Kezdésnek Tóth Tamás / Tóth és Tóth pince/ mi mást Eger Csillagát kóstoltuk, ami szép lesz de mivel néhány napja volt csak palackba, így nem igazán volt még egyben.
Ezt tapasztaltuk a többi csillag kóstolásánál is Csutorásnál, Lőrinc Gyurinál  Gál Lajosnál is.

St. Andrea örökkéje mint mindíg gyönyörű volt s most a hőmérséklete is tökéletes volt.
Csutorás pince 6.3 még mindíg a jó arcát mutatja, szép és kerek bor!

Juhászéknál Most Attila, illetve fia Ádám volt jelen volt szerencsém kóstólni /pult alól/ a 2010-és Paptag rozét, nagyon szép ,gyümölcsös rozé, biztos fogunk még többet is inni ebből.
A Paptag vörös /egyik kedvenc bár a régebbi évjáratokból/ 2008-as is jó lesz már bontogatja szárnyait, de van még ideje. Tárolom.
Pók Tamás borai végre elkészültek, bár volt szerencsém már elöbb is kóstólni, de most sem hagytam ki.
Pajdos vörös cuvee kellemes kerek, igazán jó bor, a leányka 2009 is szépnek mutatkozott.

Demeter Csaba hozta az álltala megszokott tökéletes borokat, a hanga fehér, Turán, ill 2006 XY-t.
Az aranyérmes hanga szép, a turánt is többet mutatott most mint mikor régebben kóstólta, de igazán most a 2006-os XY volt a nagy kedvenc, szép testes, kerek, ereje teljében lévő bor!

Gál Lajos Szó-lá-tí /Olaszrizling/ hozta a jól megszokott formát, Pajados Egri bikavér pedig igazán megnyerő!
Kovács Nimród borait még nem kóstoltuk, mikor már a hír ejutott hozzánk is a Pinot valami csoda, így megkostóltuk Nimród borait is. Tényleg gyönyörű volt, komplex, igazi újvilági borok!
Többször kóstoltuk már idén, jó próbálkozás volt a Furmint is, a Batonage tökéletes, a Pinot pedig rászolgált az est egyik legjobb bora címre.
Orsolya pince borai /abrakadabra, kadarka/ is a tőlük megszokott minőség, a pince jó irányba tart, szerintem. Biztos fejlődnek még, de még fiatalok!! Csak így tovább!
Hagymási pince Föld és lélek nevű bora, mely igazán tetszett, de ismerős pince, több borát kóstóltam s többször is ittam, nagyon jók!
Dula Bence régi ismerősként töltötte elsőként a Vörös és fehér Pinot, nálunk még ritka, de igazán jó fehér Pinot Noir bor. Az új Terézia Cabernet Exelence barique válogatás,2003 mely a borászfeleségről kapta nevét.
Jó, tartalmas igazi Cabernet, bátran ajánlom a testes vörös kedvelőinek.
Végezetül de nem utolsó sorba Don Simon / Simon józsef borait kóstoltuk, melyek szintén nagy kedvencek, tán elfogult is vagyok kicsit. Bikavér Síkhegy 2007 szép, középkategóriás bikavér.
2007 Merlot egy igazi, kerek, meggyes kicsit sherys nagy merlot. A tegnap maradékát most, írás közben fogíasztom... :-)
Síkhegyi Pinot noir 2007 egy szép pinot, bár különbözik Nimród borától, de tökéletes, gyümölcsös, nekem s Serényi Zsolt-nak is nagyon tetsző bor, ezért s mivel kedvesen a távozásra szólítottak fel ezzel zártuk a 2011-es egri borok kóstolását.
A kimaradt illetve a le nem jegyzett pincészetek s borokkal sem volt semmi probléma, de az idő rövidsége ennyit engedélyezett most.
Legközelebb nem marad ki ígérem!

Csakazízéért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése