2011. május 20., péntek

Tavasz, Csopak, Tamás Ervin

Az ősemnek köszönhetően a Balaton elején lévő kis faluban van egy kis házikóm, ahonnan a balatoni borvidék pincéit látogatjuk előszeretettel.
Az első, igazán szép tavaszi hétvégén Csopak volt a cél, ahol a csopaki böllérnapok keretén belül a helyi és meghívott borászatok- borászok- kóstoltatták jófajta nedüiket.
Elsőkén egy helyi kis pince standja elött táboroztunk le s ott is ragadtunk jóidőre!
Tamás pince pultjánál, hol Tamás Ervin szívélyesen, ismerősen köszöntött s invitált közelebb.

Indításnak egy 2008-as olaszrizlinget kaptunk a poharakba, illatban nem a klasszikus olasz, /kissé tán sok a fa/ ízben viszont a 15.5 alkohol köszön vissza. Karakteres, kissé erős bor!

Sauvignon Blanc még erre is "rátett egy lapáttal", nem a megszokott sauvignonos illat, inkább citrusos, ízében domináns alkoholosság, nem véletlenül16.4/!/ csepp maradék cukor is kiérezhető 8-10g. Kemény, de jó!

Ervin szerin frissebb 2009-es Olaszrizling már közelebb a megszokott illatokhoz, ebben még erősebben érződik a fahordó, biztosan összesimúl majd a palackban, hisz néhány hete került a palackba.
Ezt a bort Ervin hűséges kutyájának emlékeként Tracy-nek szenteli, mely a borcimkén a rigó helyett egy kutya sziluetjét fedezheti fel a jószemű kóstoló!
Egy érdekes  Szürkebarát következett 2008-ból, enyhe rozés színnel, bodzás, virágos illattal, ezen is érződik a hordó, de ennek kifejezetten jól áll! JÓÓÓ!!
Oriolus névre hallgató házasítás / olasz-szürke-tramini/ tolakodó olaszos illat és íz, a szürke épp hogy ott van, zöldalmás, kis egres, kerek egyben lévő, szép bor!!
Térjünk át a vörösborokra!
Cabernet Franc 2007 13 alkohollal, piros gyümölcsök, cigánymeggy illatával köszön ránk, majd cseresznyés, korai meggy ízével tölti ki a szánkat, egy korrekt szép vörös, de ne várjunk tőle hatalmas Villány-Szekszárdi tanninokat testet.
A Sirah 2007 szép szilvás, lekváros illat, ízben is megtalálhatók ezek a jegyek, jól áll neki a kisfahordós érlelés, jó ideig számban maradt az íze, addíg csak míg a helyi kolbászok és egyéb "disznóságok" kóstolásáig nem értem.
Persze ezt már nem a pincészet standján.
Minden képp megemlítendő, Ervin mamájának lejkvárjai, zseléi, szintén vásárolható a pincénél s tán másutt is, bor- levendula-citrom-zöldmandula.....zselék, melyből személyes kedvenc lett a citromzselé!
S hogy még tovább fokozzam a saját készítésű levendula szörpel ízesített secco-k s borok is nagy sikert arattak a kellemes melegben.
Ősszességében nagyon jó kis rendezvény, jó szervezés, ez látszott is a látogatottságon, s nem csak a környékbeliek jöttek!! Szimpatikus árakkal, étellel-itallal.
Negatívum egy helyi "vendéglátó?! egység" nem törődöm kiszolgálás kritikán aluli konyha.

A többit bátran ajánlom! Jövőre is biztosan lesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése