2012. január 19., csütörtök

Borjour extra: Szentesi pezsgők kóstolója SPOON hajón

  Erősen hideg januári szél csap az arcunkba, miközben a rakparton igyekszünk a Spoon álló hajó felé, ahol bízvást abban hogy, odabent a lágy fények mellett, kellemes meleg vár ránk.
A hajóhídon besétálva -stílszerűen- egy óriási kanál hívogat be! Kedves meg is jegyezte: Ma nagykanállal eszünk/iszunk!! :-)
Belépve örömmel nyugtázzuk, kellemes hőmérséklet fogad a szívélyes személyzet köszöntése közepette.
Kabátunkat elhelyezték a ruhatárban, s a kóstoló helyszínére irányítanak minket, a télikertbe a hajó felső szintjén.
 Belépve elámultunk a fantasztikus kilátáson, hisz körbe üvegezett e helységbe érkeztünk, csodás kilátást biztosítva a kivilágított várra, Mátyás templomra, lánchídra.
Korai érkezés előnye, hogy sikerült beszélgetni egy keveset az est vendégével Szentesi Józseffel, aki nem volt már egyededül, Rókusfalvi Pali volt beszélgető partnere míg nem csatlakoztam.
Megtudtam, hogy Pali pezsgőit már három éve József készíti s az idei évben nem csak veltelíni lesz az alapborban!
A gyülekező kóstolókkal együtt megkaptuk az est első amolyan welcome italunk, J&J hamburgi muskotályt könnyed nyers peszgőt, enyhe kekszes illattal, zöldalma ízével. Az bevezetőben megtudtuk, hogy Szentesi József 15 borásznak készít a sajátja mellett pezsgőket, Lőrinc Györgytől a Légli testvérek italain keresztül Bott Frigyesig. Az idei évben már több mint 30 pince jelezte, ők is készitettnének pezsgőt, boraikból.
Mindeközben megérkezik a második tétel : Bott Frigyes Pinot noir rozé. Szép lazac színű, finom szamócás illattal, halvány gombával, íze könnyed, szamócás apró buborékokkal. Nagyon jó,kellemes, hosszú lecsengéssel.
Az előadás folytatódott, s régi leírások felelevenítéséből megtudjuk, hogy a századforduló után a 20-30-as évekig a pezsgőfogyasztás kultúrája sokkal magasabb szinten volt hazánkban, mint manapság.
Külföldön, mostanság igen sokan fogyasztanak gyöngyöző italt, akár ebéd előtt, sőt akár a reggelihez is!!
Lélekben s italban Etyekre utazunk Rókusfalvi pince Zöldveltelini pezsgője álltal, melyet Pali helyett-unszolásunk ellenére-szintén József mutat be.
Érdekes a veltelini szőlőből, nem mindennapi pezsgő alapanyag, de nem kelt csalódást. Beleszagolva már is érezzük az almás aromákat, fehér virágokkal, zöldalma ízével kis grappefruirtal,erős savgerincel /2010 alapanyag/. Egyszerű, de jól iható könnyed. közepes lecsengéssel.
Mindeközben, szinte észrevétlenül a személyzet elénk tárja az est étkeit, vegyes falatkák képében. Több feltétek közül a libamáj mousse a lazacos, és az aszalt szilvával töltött húsos szendvics volt a sláger.

A következő itallal Egerbe látogatunk egy fiatal pincészet italával: Orsolya / Chardonnay.
Elsőre kicsit zárkózott az illata, majd mikor nyílik mutat egy kis vajas és toastos jegyeket, körtével, melyek megjelennek az ízében is, érett alapanyagból készült, ezért talán a megszokott pezsgőkhöz képest kicsit teltebb, testesebb, de szép kerek és jól iható!!
A két erősen várt tétel érkezik Tokajból, az első a Nobilis pince furmintja. Szép szalmasárga, a Csirke-mál dűlőben érett szőlőből készült 2 évig érett palackban, enyhén érződik a furmint, toastossággal, keksszel, kicsiny élesztősséggel, érett, vastag alapanyagból, jó gyöngyözéssel. Kitűnő!!
A másik Tokaji Demeter Zoli szintén furmintból készült pezsgője intenzív illat, almával, citrusokkal,kis keksszel, erősebb testtel, toasztos ízzel egy kis mézel, s jó sok buborékkal. testben tán ez volt mind közül a legnagyobb.
Mégis az est pezsgője a többség szerint: az utolsó a sorban Szentesi J&J Rajnai Rizling lett!!
2009-es évjáratú virágos, toasztos illattal, intenzív, gyümölcsös, alma/borízű/, egy hangyányi petrolossággal a végén. Fiatal még, fejlődnie kell, ha hagyjuk!!
A véleményeket hallgatva, igazán jó este volt, néhányuknak új információkkal, sosem kóstolt pezsgőkkel, tökéletes helyszínen, jó társaságban!
Várjuk a folytatást!!

S köszönjük a SPOON-nak!! 


 SZS.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése