2012. január 29., vasárnap

Tüske Pince borai

  eltérve az eddigi gyakorlattól, most nem egy konkrét kóstoló leírását teszem közzé, hanem egy adott borász nedűinek leírását, melyeket már oly sokszor kóstoltam, a közelmúltban néhány csoport társamnak is sikerrel bemutattam. Igen, még meg is ígértem, meg kell tartani a szavam!!
 A tulajdonos s pincéje bemutatásával illendő kezdenem.
 Csaba kertész technikusi végzettséggel dolgozott helyben Szekszárdon a termelő szövetkezet szőlőskertjében nem kis területen cirka 300ha-on!! Idő után természetesen az ember fejében megfordul, "saját terület" is jó volna.
Az első területek megszerzése után már a telepítés következkezett. Csaba saját bevallása szerint vörösbor párti volt mindig is, ezért a túlnyomó többség is ezt tükrözte.
A mai termelés már 10 ha fölött zajlik, sőt még bérelt területekről  is kerül szőlő a pincébe.

Az új feldolgozó
 2009-ben megépült a feldolgozó az Iván-völgy aljában, de a hordós érlelés maradt az "ősi" pincében amit több mint 100 éve vájtak löszbe a Listfán völgyben. Innen kerültek ki a ma este vörös borai!!
De elsőnek még kistestvér, mely nem látott hordót, hisz egy reduktív siller!
Kicsit talán hidegen érkezik, még zárkózott az illata, piros gyümölcsökkel, melengetésre erdei gyümölcsök bújnak elő, Gabi szerint: áfonyával, szederrel, szerintem inkább kökény érződik, szép telt lekerekedett, egyensúlyos áfonya, hecsedli ízével teszteli az ízlelő bimbóinkat. A társaság szerint egy jó harcsapaprikás, paprikás krumpli, lecsó, méltó kísérője lehet! András szerint a nyúlpaprikás is befér a sorba! A hallével egyetemben.
most  mikor e sorokat lejegyzem,-stillszerüen- ez a bort kortyolom már érettebb, szeder, kökény érződik benne enyhe avarossággal. Talán a Pinot miatt?? /ha van benne?!/
Kékfrankos az alap. 2008.
gyümölcsös, könnyű kellemes, jól iható a hétköznapok bora jó savszerkezettel.
Kékfrankos/ Baranya völgyi  -ahol az első telepítések történtek- 2008.Jó telt, erősebb szerkezetű testes, jól eltalált hordó használat, szilvás jegyekkel, van benne egy csöpp csokoládés beütés is. Nagyon jó gyümölcsös bor!! Jobb pörköltek mellé /marha/ el tudom képzelni.
Merlot 125A 2008. a "könnyebbik" /kód név a klónra utal/
Érett szép illat a lányok szerint túlérett gyümölcsök, szilva, cseresznye van benne, szerintem már-már sherris illattal rendelkezik, Ádám még egy halvány füstös illatot is felfedezett benne.
Íze az érett meggy és csoki érzetével, jó testtel, talán kicsit sok alkohol érzete. A tannin még szárít egy kicsit, de még érhet.
Jó kacsasülthöz, de egy beszélgetéshez önmagában is tökéletes!

Merlot 5BB. A másik, mely testesebb, teltebb mint a kistestvére, ez illatban is kiütközik.
Eszter szerint a csoki dominál,több megszólaló szerint a túlérett gyümölcsök, szerintem a málna is erősen jön, a szilvával egyetemben! A fa visszafogottan, de érződik ami jól integrálódik a testben. Jó testű bor, az egyöntetű megállapítás: vadhúsokhoz jó! Szerintem keserű csokoládés sütikhez is!

Az általam utolsóként kóstolva: 2007 Cabernet franc első-másod töltésű 5 hl. hordóban érlelődött 2 évig
bár még van ideje a csúcsig, de már most is jobbik "arcát" mutatja nekünk csonthéjasok illatával kezdve, fűszereken keresztül az érett piros gyümölcsökig, összetett, olyan "rusztikus" bor.
Sok érett gyümölcsöt idéz a szájban, szedres, áfonyás, talán még kökényes is az íz. Tegyünk a pincébe pár palackot, jó érlelési potenciállal rendelkezik. 3-4 év múlva érdemes kezdeni újra kóstolni.

én már megtettem, s kóstolni fogom évente tesztelem.

Köszönet a kóstolókért még egyszer Halmai Csabának!!


Halmai Csaba mesél

 SZS.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése