2012. február 8., szerda

Borjour Farsang // Csetvei, Jekl, Vécsei borokkal.

A Borjour-nál is megkezdődött a farsangi szezon!
Mi ezt egy kiadós borozással ünnepeltük meg, egy új helyszínen, a GALÉRIA 12-ben, egy barátságos kávézó és bárban, közel a Moszkva térhez!
 Nem is akármilyen borokkal-borászokkal: Csetvei Krisztina- aki Mór legifjabb pincéjével rendelkezik és első éves borait hozta el nekünk.
Jekl Flóra, kinek neve már ismerősen cseng sokak számára, Villányból érkezett s aki édesapja nyomdokain haladva már kellő képp megalapozta hírnevét, az általa készített borokkal s frizzantéval.
Az est férfi borászok képviselője: Vécsei Béla, aki szintén Mórról érkezett, igaz ő már több időt foglalkozott szőlészettel, de a Vécsei pince csak 2005- től készít s palackoz saját borokat.

 De kezdjük az elején!
Farsangi buli lévén többen érkeztek vidám jelmezben több olaj sejk, ördög tért be hozzánk, apáca, szerzetes, katonatiszt, s ír kobold társaságában.

Üdvözlésként, s bemelegítésként egy könnyed JEKL/ il primo Frizzante-t kaptunk a poharainkba, amely egy igazán jó aperitif is lehet, Sauvignon blanc, ezerjó, csepp cserszegiből készült, friss enyhén zöldalmás s virágos illattal csábít, könnyed ízekkel, gyümölcsösséggel, halvány fűszerességgel, talán kicsit kevés "bubival".
A bemutatkozás-bemutatások után másik hölgy s másik borvidék /!/ Csetvei pince somlói területéről egy érdekes nevű olaszrizling érkezik : "Kő papír olló" !
Mint megtudtuk ez 3 borból álló sor lesz, melynek ez a "papír" tétele a somlói tartályos tétel, a másik kettő a Kő: mely hordóban érlelődik, olló pedig a móri tartályos lesz!
Eme somlói nedű könnyed, kerek, gyümölcsös tétel épp hogy hordozza a vidékre jellemző jegyeket ásványosságot, igaz roppant fiatal, hisz még tartály minta. Jó lesz!!
Harmadikként bemutatkozó Vécsei pince első bora: Kőhalmi dűlő ezerjó 2008.
Körtés, birses illattal rendelkezik, ízében is hasonló jegyekkel, s felfedezhető benne egy kis mineralitás is.
Jól iható, kellemes savakkal rendelkező bor!


Kriszti és Vécsei Béla a kotolók gyűrüjében.
 A pince bemutatása közben érkezik  egy 2011-es Rajnai rizling, mely még nincs kész oly annyira még derítés és szűrés előtt áll, egy igazi tartályminta!! A bor maga is érdekes még, az illata medve hagymás /!!/ egyben sült fokhagymával osztotta meg a kóstolókat, Gyuri barátunknak roppant mód megnyerte a tetszését!
Az ízében is jön a hagyma, vágott zöldekkel, s már a rizling is ott bujkál benne, igaz még eléggé rejtve.
 Vécsei Bélától megtudhattuk, hogy ő érte el, hogy Móron a fehérek mellett vörös szőlőket is telepíthetessenek!
Ebből ízelítőt is kaptunk két rozé formájában. Első Vécsei pince rozéja 2011 ből, mely shyraz /!/ kékfrankos, merlot házasításából született, fűszeres, hecsedlis illattal s a móri savakkal mutatkozik be, erdei piros gyümölcsökkel, mely az ízben is ott érződik a hecsedlivel egyetemben. egy csöpp maradék cukor teszi kellemessé a lecsengésben 3-4g.
A másik móri rozé-t már Kriszti jegyzi s BABA névre hallgat.
Kékfrankosból készült szintén 2011-ben Friss, igazán gyümölcsös, málnával-szederrel csábít, enyhe sülthúsos illattal.
 ízekben is a szeder, erdei piros bogyósok vannak jelen.
ezt a bort volt szerencsém "csecsemő korában" kóstolni, még szinte murci volt, akkor egy igazi málna bomba!!  Most már nagyon jó testtel savgerincel rendelkező gyümölcsös rozé!

Borászhölgyek
Az est egyetlen vörösét Flóra jegyezte, így keretet adva az estnek.
Il primo cuvée 2009 es évjáratú "bordeaux-i házasítása meggyes alappal indít, majd mutat illatban fűszereket és csokit is.a kortyból kiderül, hogy még fiatal, bár már megmutatja mi is lakozik benne, szép test érett cseresznye és meggy, kis keserű csokival halvány fűszerekkel, jó tanninnal. Van még bőven ideje 2-3 év nem árt még neki!

csendélet
Egy igazán bulis est méltó lezárása ez a bor, bulis helyen ahol bebizonyosodott, hogy nem túl nagy helyen sok jó borbarát elfér, még ha jelmezben is vannak!
Köszönet Flórának, Krisztinek és Bélának a borokért, a házigazdáknak a helyért, Borjournak a szervezésért!!

Ui.: Az est végén Vécsei úr meglepett néhányunkat 2 plusz tétellel, melyből az egyik egy 2010-es rajnai rizling melynek az érdekessége, hogy egy 1910-es úgynevezett "bálvány présen" készült a must nagy méretű ászok hordóban érlelődött de a 1910-es évek technológiájával. Adalékok és fajélesztő nélkül készült!!
Érett, jó alapanyagból, szép rajnai illattal, kis déli gyümölcsösséggel citrusokkal, talán kicsit rövid utóízzel.
A legvégső egy 2008-as sauvignon blanc enyhe bodzásság, kis fanyarság jellemzi, telt bodza izzel, zöldes illattal.
Köszönet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése