2012. február 26., vasárnap

Borjour / Funzine újratöltve // Jackfall

 Bevezetésben el kell mondanom, nem az első, / nem is a második/ Jackfall kóstolómon vehettem részt a minap. Sőt a megjelent képviselőiket is jó ideje ismerem!
 Jandrasics Gábor az egyik tulajdonos, Bányai Gábor Botond az alapító s "mindentanácsadó" s a legfiatalabb Kőszeli András aki a Főborász.

Jandrasics Gábor, Kőszeli András
 Jackfall pince a villányi borvidékhez tartozó Kisjakabfalván található, innen a név a település sváb neve.
A pincészet nem tekint vissza hosszú múltra, 2001-ben alapították, 2003-ban vásároltak egy műemlék jellegű épületet a településen, 2005 őszére  elkészült az épület együttes felújítása, ekkor léptek be a borok és vendéglátás körforgásába. 42 vendéget tudnak fogadni és elszállásolni, vendégül látni.
Megjegyzendő Villány fanoknak: Ebben a házban született hajdan Bock József!!
 Miután átestünk az üdvözléseken megérkezett első borunk, mely egyben különlegesség is, kereskedelemben nem kapható, csak egy étterem "ház boraként" kóstolható. Ja és itt.
Tótágas fehér túlnyomó többségben Zenitből készült kb. 10 % Chardonnay hozzáadásával.
Telt kerek, virágok illatával, ízében déli gyümölcsök  grapefruittal, könnyed egyszerű de nagyszerű bor.
A bemutatkozások és bemutatások közben megkaptuk a rozét.
A külföldi vendégeknek angolul mutatják be a pincészetet, Gábor és András felváltva meséli az alapítást, építést, fejlesztéseket. András pedig a szőlőről, borokról az elkészítésük módjáról ejt szót.
Megismerhettük vendéglátónkat Paris Budapest bárt, áttekintést kapunk a száloda és bár működéséről.

a bár, s a borok
Nóra mesél nekünk a Funzine magazinról, mely a hazánkban élő és ide látogató külföldi emberek eligazodását segíti az országunkban, s többek között a boraink között.
 Ajánl a gyermek programtól a színház, mozin keresztül, gasztronómiától a borvidékekig sok mindent.

Demők Nóra és Cene Judit a Funzine-től
Ja, igen a rozé... Rózsabimbó névre "hallgat". Kékfrankos alapra épül, a két cabernet mellet került bele egy kis syrah is.
egy igazi gyümölcskosarat idéz az illata, friss intenzív piros gyümölcsökkel, s nevéhez híven rózsa, rózsavíz is jelen van. Íze is igazán friss üde, ropogós, itt is érezhető a gyümölcs dominancia, ribizli, szamóca s még sorolhatnám! Nagyon jó!!
Az est két fogása is igen harmonikus kapcsolatban volt vele a kapros-mustáros mártással tálalt garnéla, s a lazac falatka kapribogyóval. Köszönhetjük a remek párosítást a hely chefjének!

 Az est többi étele is feltálalásra került, így mindenki megpróbálhatta az ételek párosítását a borokhoz.
Folytatásban a Duett érkezett 2006-ból melyhez a sajtok illettek talán a legjobban.
Ez a bor a két cabernet, merlot és kékfrankos házasításából állt össze.
Intenzív avaros, gombás illattal köszön be, kis csokival mely az ízében is megjelenik a vargánya mellett, kis fűszer paprikás érzettel a lecsengésben. Nem fiatal a bor, talán már túl a csúcsán..
 Míg kóstolgatunk, elemezzük az italt, Gábor tovább mesél Villányról, a borutakról, melyet akár kerékpárral is bejárhatunk. Bár figyelmeztettek: sok a rendőri ellenőrzés, így óvatosan a borral!!
 Közben a Borjour tündérek figyelnek arra, hogy sokáig ne legyek üresek a poharak, s töltötték is a következő nedűt.
Cabernet Franc 2008 mely 18 hónapot töltött hordóban, élénk friss gyümölcsös kökényes  fűszerek illata mellett
kis csonthéjjas és vanília érezhető ki. A szájban a keserű csoki, túlérett cseresznye, szépen belesímúló tannin jó a struktúra és fahasználat. Lecsengésben kis zöld diós jelleggel. Még van ideje!
Egy kis játékot is csempésztek a Borjourosok a sok finomság közé, borfelismerést illat, íz alapján.
Egyszerű, még is jó: ismerd fel, mi van a poharadban! Aki pedig eltalálta annak egy sikerélmény, hisz nem olyan egyszerű amúgy "vakon" megismerni a pohár tartalmát.
Következett a Grand! 2006 Bordeaux-i házasítás, már az illata is nagy bort ígér fekete ribizli érett áfonya s csokoládé...határozott szép -testtel és ízzel nagy potenciállal, fűszerek mellett az aszalt szilva, fekete szeder mely érződik. külön érlelt alapanyagok házasítása után, még hónapokat pihent a palackban.
 Kíváncsi voltam lehet e még fokozni, tudunk még feljebb lépni a létrán..!? Hisz még egy bor hátra volt.
Lehetett!
A Pillangó tisztán Cabernet Sauvignon dűlőszelektált tétel 2006-ból.
Meggyes, már-már sherrys illatú elegáns, kicsit fűszeres jegyekkel. Íze szép hosszú és elegáns, gyümölcsök mellett a kakaó bab és fűszerek vannak jelen érett meggy mellett, lecsengésében egy kis kakaó és dohány lelhető fel. Jó egyensúlyos, nagy potenciálú bor!

Remek lezárása az estének.
Többször jártam, már a Sofitel Paris-Bp. bárjában s biztosan visszatérünk még, akár egy kóstolóra, akár egy hétvégén egy zenés partyra.
Köszönjük a borokat a Jackfallnak, a szervezést Adrinak, Szilvinek, Zsófinak. A funzine-tól Nórának és Juditnak.
Üdv SZS.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése