2012. március 28., szerda

Szent Donát pince Csopak

  Élve a meghívással, gyönyörű kora tavaszi szombaton látogattunk el Csopakra, mikor a csopaki böllérfesztivál is zajlik a partra vezető sétányon.
Mi azonban a hegy teteje felé vezető utat választottuk, indulunk felfelé a Szent Donát pince felé!
 Talán a legutolsó épület a hegy oldalában, ahonnan  csodás kilátás a Balatonra, s környező településekre.
Gyönyörűen elkészített épület-együttes fogad minket, nádtetővel, terasszal, pincével étteremmel.

A ház felső része a tulajdonosok rezidenciája, az alsó szinten található az étterem, melyből a pince is nyílik egy amolyan rejtekajtón keresztül, amely téglával van kirakva, becsukott állapotban egy falrésznek tűnik.




Ezen az ajtón keresztül jutunk le a borpincébe, mely 2005 ben készült el teljesen.                                          
Ha valaki ismeri a magyar pince építő mestereket s munkáikat, azonnal felismerhetik Heimann Ferenc keze munkáját, mihelyst belép az épületbe. Az épület és a pince is  viseli keze nyomát. A legmeglepőbb a Pincébe lépve a téglából készült  méretes boltívek mellett a szemközti falat elfoglaló kandalló!                                     
                  Ez "csak úgy unalomból" készítette Ferenc!           
                                              
Szép rendben sorakoznak a hordók, a hátsó másik helységben pedig tartályok őrzik tartartalmukat.
Ide indulunk házigazdánk vezetésével Pintér Zsolttal, aki vezet minket a látogatás során, pincétől a teraszig!
Mesél az építésről, pincéről, a területekről s természetesen a borokról.
Mindjárt kapunk is a poharunkba az egyik tartályból, 2011-es Sauvignon Blanc-ot csodás friss, illatos ropogós virágos jegyekkel, csalánnal, ízében is a frissen vágott csalán s zöldek érződnek.
Tartályos részleg, háttérben a hordók
A tartályoknál beszélgetünk tovább, s közben a  2011-es Furmintból kapunk ízelítőt,  illatos, a barack illata a magjával együtt, enyhe birssel, kicsi mandulával. Az íze már most is telt, igen jó test, csonthéjasokkal, enyhe bodzával, hosszú lecsengéssel. S még nem is volt palackban!
Az utolsó tartályos tételünk, Kisrizling névre hallgat 2011-ből. Mindössze 900 l van belőle  4-6 hónapot töltött hordóban, majd acélban várja a palackozást, mely rövidesen megtörténik.
Friss ropogós illatú és ízű rizling, mely a pincéből jövet a kellemesen meleg napsütésben nyílik igazán, mutat egy kis zöldalmát, tejes mandulát is. Remélem a palackban tölthet pár hónapot a forgalomba kerülés előtt, hogy rendezze sorait.
Gyönyörködve a csodás kilátásban, körbe járjuk a rezidenciát, megnézzük az épp szépülő teraszt, mely május elejére kész lesz, hogy fogadhassa a vendégeket.
A ház elött az új kékfrankos területet is körbejárjuk, élvezzük a napsütést, mely gyorsan lecsalogatja rólunk a kabátokat.

előtérben a kékfrankos ültetvény, háttérben Tihany
 Házigazdánk térül-fordul s már is kezében egy palack Csopaki Nagykút 2010.
Igazi csopaki rizling, körtés illata keveredik a fügével, az íze inkább citrusos, grapefruit, enyhe mineraltással, csepp fanyarsággal a lecsengésben, ami igen jól áll ennek a karcsú testű, elegáns bornak.
Még ki sem ittuk a pohárból, Zsolt érkezik a következő palackkal a kezében.
2010 es Sauvignon Blanc-ot tartalmaz, mely meglepő illattal füstösséggel indít, majd kis szellőztetés után jönnek a zöldek, fűszerek, talán bazsalikom, sőt enyhe sült húsos illat is, az íz citrusos, lime-os kicsit talán erősebb savérzet, forró nyári napok tökéletes fröccsbora lehet.
S hogy ne csak a borokról szóljon ez a nap, az étterem étlapján még nem szereplő sajtokból kapunk ízelítőt.
 "Csatárhegyi" sajtok néven szerepelnek majd, egy veszprémi családi sajtüzem készíti, melynek különlegessége, hogy az egyik sajt a borok finom seprőjén érlelődött! Megkóstoltuk a mandulásat, chillist, natúrt s a finom seprőset is!!  
Hozzá kaptunk 2011 rizlingből mely hordóban is érlelődött néhány hónapot, szép telt testes enyhén olajos érzettel, szép egyensúllyal.
Kisrizling idősebb testvérével is megismerkedhettünk 2010 Szitahegy, olajos magvak, enyhe vajasság is érződik az illatában, tehát ez is kapott hordós kezelést, olajos lecsengésű elegáns bor, nagy potenciállal.
Zárásként a pince "zászlós borát" kaptuk 2011-es Tramontana egy Chardonnay-rizling házasítása, enyhe olívás, vajas illattal mely ott van az ízében is, déli gyümölcsök mellett, jó egyensúllyal, tökéletes zárása a kóstolónak.
 Természetesen nem csak a borok miatt érdemes meglátogatni a pincét, remek a konyhájuk, a gulyás roppant ízletes volt, a helyi kenyerek válogatottjával.
A vendéglátás, kiszolgálás tökéletes volt, figyelmesek, segítőkészek a dolgozók.
Miközben kóstoltunk ez be is igazolódott, a terasz teljesen megtelt, egy asztal sem maradt üresen, s szemmel láthatóan mindenki elégedetten távozott. 
 Mi is távozunk lassan, hisz még benéznénk a vonat indulása előtt a böllér fesztivál forgatagába, talán ott is kóstolhatunk remek borokat, ételeket.
Köszönet a vendéglátóinknak, kiemelten Pintér Zsoltnak!
Visszatérünk!

SZS.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése