2012. augusztus 6., hétfő

Bortúrák/ II. Lídia Pincészet / Zánka

 Folytatjuk tavaszi bor barangolásunkat még mindig a Balaton északi partján járunk. Nem is kell járnunk, mert értünk jöttek, s már autózunk is Zánka felé.
A házigazdánk s jelenleg a sofőrünk Varga András akit elkísért Kedvese Andrea is.
Ők voltak oly kedvesek s megkímélnek a balatoni tömeg közlekedés borzalmaitól, s vendéglátás mellett még a házukhoz szállításunkról is gondoskodnak.
Zánkán a Rákóczi út 112-ben található a család főhadiszállása és a pince is.
A családi ház aljában épp felújítás alatt lévő pince ahol a hordós érlelés és a vendégfogadás és kóstoltatás kap majd helyet.
A falon régi kép melyen a nagymama és férje látható,  a pince nagymama nevét vette fel, így lett Lídia Borház.

Most az előtérben csak 3 dekor hordó, melybe rafinált módon tartályokból vezetik be a folyóbort, mely csak átfolyik egy csövön, nem érintkezik a hordóval, még is az az érzése a vásárlónak, autentikusan hordóból kapja a folyóbort.
Andrást kértem, mutassa meg az egyiket, vonakodva bár de teljesítette a kívánságom. Nem is értettem a hezitálását, azon kívül hogy a hőfoka tényleg több volt mint a megfelelő, de igazán korrekt folyó bor olaszrizling 2011-ből, könnyű virágos illattal, pirított olajos magokkal.


A "folyóborok," a palackosok, és az elismerések!
 E kis kitérő után vissza tértünk az udvarra, s kóstoltuk a palackos borokat, igaz nem palackból, hanem tartályból kaptuk, mert még a palackozás elötti  utolsó napokban jártunk ott.


Varga András csapolja a Szürkebarátot
 Az első "sorozat" mely rögvest 3 szürkebarát lesz, mindhárom 2011-es de eltérő a a kezelés, szedési idő.
Az első bor Bori Bora nevet kapta, a család legifjabb tagja után. 
 Szép kerek illattal, déli gyümölcsös, egy kis mandulával s virággal. Kóstolva hozza a déli gyümölcsöket és barackot, telt, krémes. Jó kis bor!
 A második szürke, még név nélkül egy másik tartályból, itt az alapanyag ugyan az, csak a kezelés más egy kicsit mint az előző, lazább, könnyebb mint az előzőben is ott a virág illata, kis körtével az ízben, erősebb savgerincel. 
A harmadik szürkebarát, "legizmosabb" a három közül nem titkoltan "birtokbor" várományos. Telt, testes, kicsit erősebb az alkohol is, 16% körüli /!/ de van benne kb. 15g/l. maradék cukor, bár nem érződik túlságosan. Így az alkohol és a cukor szép harmoniát teremtenek együtt.... 
Enyhén fűszeres az illata, birsalmával, déli gyümölccsel az ízében, még nem tökéletes, a fejtés, palackozás után, még rendeződnie kell, talán néhány hónap hordó is jót tett volna az érlelésnél.
Már most is jónak ígérkezik, sav-cukor arány is megfelelő.   


Olaszrizling tisztán és fröccsben
 Mivel igen erőteljes, "izmos" borokat ittunk eddig, valamit kellett enni a többi előtt.
De házigazdáink gondoltak erre is, visszatérünk a házba ahol már gőzölögve vár minket, friss házi kenyérrel egy igazi pörkölt, uborkával! Fantasztikusan jól esett, ez a finom ebéd, nem beszélve, hogy gondoltak ránk ilyen szempontból is!!! Ezért külön köszönet ezerszer!!!
 Rövid beszélgetés után visszatértünk a boros asztalhoz, ahol már várt ránk "Andrea" mely nem egy hölgyet takar, hanem egy muskotályt 2011 ből. Könnyű muskotályos és szőlő virág illat, s íz is.
Rögvest kaptunk még egy muskotályt, mely egy kicsit erősebb alkohollal /13.5%/ kicsit testesebb, illatos ez is, ízében érett egres, s érett barack is. Teltebb, kerekebb mint előző társa.
Az utolsó előtti fehér, mely Olaszrizling 2011 / Agyaglik néven fut, könnyű kis olasz, igen világos színű, s citrusos, lime héj  illatú fehér virágokkal.  Kis olajosság és citrusossággal az ízében, nem egy komplikált, de könnyed jó fogyaszthatóságú bor!!
 Andris következő meglepetése érkezik ami megkoronázása a fehéreknek egy 2001-es /!!!/ Olaszrizling
ez az ital 10 évet töltött palackban, mégis egyben van még, erőteljes petrolossággal s kis palackbuké az illatában, olajos magvak, frissen préselve, darálva, mellette zöld dió is. 
Érződik a kor, de még mindig jó!!!


Róluk nem is "beszéltem" Szőlőlé nagyon jó és alkohol mentes!!
 Az ebédnél már kóstolt, de most újra érkező egy vörös következik.
De előtte egy kis átmenet a fehér-vörös között, egy Rozé Marcella zánkai Zweigelt-pinot 2011.
 Igazi epres, piros gyümölcsös illatok a pohárban, az ízében erdei gyümölcsök és sok eper is van még benne. Igazán jó a nyári meleg napokra, jól behűtve!!!
Lassan elérkezünk a kóstolónk végére, már csak egy, a Vörös van hátra egy Zánkai Zweigelt 2011.
Reduktívan erjesztett bor, könnyű gyümölcsös erdei gyümölcsökkel, kicsi fanyarság a lecsengésben.
 Olyan sok jó bort kóstoltunk, hogy nem is kérnénk többet, visszasétálunk a házhoz, s a palackozott borok közül választunk pár palackot, melyet majd otthon fogunk meginni, néhány barátunk társaságában!
Köszönjük a borháznak, hogy megmutatták nekünk a boraikat, s jól tartottak minket!!
Külön Andrásnak és Andreának!!!
Folytatjuk!!!

SZS.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése