2012. szeptember 20., csütörtök

A várban jártunk 1.

  Minden évben nagy várakozással tekintünk a várban rendezett "aborfesztiválra".
Hisz tíz éve minden évben eltöltöttünk itt néhány napot. Idén sem volt ez másképp.
Ráadásul, még dolgoztunk is egy keveset, így egy kicsit a kulisszák mögé is betekinthettünk idén is.
 Az első, s talán legszembetűnőbb dolog az érkezéskor megtapasztaltuk, hogy talán kevesebb a kiállító, de a stand biztosan.
Több borászat kereskedők standján volt jelen, / Zwack, Balatoni borgaléria.../ illetve többen egy standon belül. / Bolyki, Gál, St. Andrea./
Talán kicsit szellősebben voltak elhelyezve a faházak.
Az első nap / szerda/ ez azért nem látszott meg annyira, délelőtt mint egy felbolydult méhkas, úgy zsongott a Vár, de nyitásra nagyjából minden rendeződött és elkezdődhetett a 21. fesztivál.
 Sokat nem is várakoztunk s kóstolni és üdvözlő körre indultunk.
Többeket a régi megszokott helyükön üdvözölhettünk, néhányan új helyre kerültek. A térkép nagy segítség volt az első időkben.
Úgy gondoltam, kezdésnek igazán megfelelne néhány habzóbor, secco, és pezsgő.
Mindjárt a szomszédunk meg is lepett egy német seccoval, mely alacsony /8,5/ alkohollal, egy üde könnyű ital. Folytatásnak Bujdosó pince Rozé Seccoját kaptuk, Ő már egy régi "szerelem".
Semmivel nem maradt el mögötte Villányból Gere Zsolti Comis-a és a másik Gere pince Fricije sem.
Átsétáltunk az Oroszlános udvarba, ahol Szatmári pince mámorát kóstoltuk, először tisztán, majd egy koktélban, málnavelővel s egy kis szódával. A muskotály enyhe édességét remekül egyensúlyozta a málna savanykás íze!!! Remek!
 Tovább sétálva az IFDT.-nél köszönt ránk Anna, kitől egy-két könnyű külföldi seccót kapunk.
A sor végére érve, az utóbbi idők kedvenc pincéjének standján futunk össze Kertész Zolival, igen, a  Kertész pincéhez érkeztünk! A most debütáló fehér Carla Perla habzót kóstolhattam, most először.
Királylánykából készült, le sem tagadhatná, hogy etyeki, jó sav, könnyed virágosság, és apró buborékok.
Ide még visszatérünk!
Munka közben túl messzire nem merészkedtem a standtól, de megoldódott, jöttek a többiek!

Ha nem megyünk akkor házhoz hozzák!!  Csendélet a'la Vár 


Még 2 pezsgő Garamvári Chateau Vincent / rosé Pinot, ismét egy nagy kedvenc és Törley pince új rosé pezsgője Törley Orfeum, mely félédes pinot Noir rozé.. de hidegen egész jó!
Nem is igazán volt időnk többre, a többit másnapra halasztottuk.


Csütörtök az esős nap. Kevés vendég érkezett, s az idő is hűvösre fordult.
Kabátban indultunk kóstolni, most már nem csak buborékost. Bezerics pince Pátriája az egyik első, mely nem fantázianév, hanem szőlőfajta neve. Bakonyi Károly nemesítette eme szőlőt is, olaszrizling és piros tramini keresztezéséből. Szép, s egészen más mint a két fajta, bár felfedezhető mindkettő nyoma a borban.
 Orbán Gergő két Szürkebarátját is megkóstoltuk, tőle megszokott, markáns, telt testű borokat készített ismét. A pinot Griggio ízlett jobban!
Frittmann pincénél a két friSecco mellett a generosa-t is megkóstoltuk. Szintén szőlőfajta Bíró Károly nemesítése. Ebben is piros tramini az egyik szülő a másik ezerjó. Ropogós savú, gyümölcsös bor.
Dula Bence standja "megduplázódott", nála az egri csillagot, és a N'3 kóstoltuk a fehérek között.
Nagyon jó, az előző könnyedebb, több leánykával, az utóbbi Sauvignon blanc gerincen, ropogós savakkal, teltebb testtel. Nagyon jók!.
Meglepetésnek Bence bátyánk egy Pinot Noir-t töltött, mely bőrös, kávés, kakaóbabos illatait nem értettünk, de kiderült, hogy 2003-ban került hordóba s ott is maradt-véletlenül- 34 hónapig, majd palackban pihent mostanáig, most került a közönség poharába. Kedves szerint "teveistáló és tevebőr" illata van.
Mind e mellett egy igazán nagy testű igen jó bor!
 Tovább sétálva a Savoyai teraszon középen a két standnál ismerősökbe futottunk! Gere Tamás, Boxi, s még néhány régi ismerőssel üdvözöltük egymást, megosztottuk a tapasztalatainkat. Közösen indultunk tovább, nem mentünk messze, Achs borászatnál egy idei/!!/ Irsait kaptunk, ropogós, könnyű, kis szénsav, jó savszerkezet. Roppant jó!! Még Boxinak is ízlett.

Bock József hallgatja a Bezerics borkról a kiselőadásom
A szomszéd standnál az idei vár felfedezettje számomra az Obzidian pince tulajdonosával kóstolhatunk. Kovács Péter mutatja be a borait, egy könnyű sárgamuskotályt, enyhe maradék cukorral, de még száraz, szép illatos gyümölcsös. Egy Furmint 2011-es 14 alkohollal de még is könnyed, nincs túlhodózva, déli gyümölcsökkel, ananásszal kis túlérett körtével. Ez most nagyon bejön !!

A felfedezett!!


Nagyon jó volt még egy  késői szüret Muskotály / hárs / furmint trióból, aszalt gyümölcsös, barack lekváros "édesség".
 Későre jár, mire végigkóstoltunk ennyi finomságot, visszatérünk a saját standunkra, Boxiéknak még megmutatjuk a Bezerics borház néhány tételét, a Birtokbor lett a szárazak között a nyerő.
Az első két nap rövid kivonata, persze nincs minden lejegyezve, mindenkitől elnézést érte.
De folytatom a második résszel.

SZS.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése