2013. január 23., szerda

Havas piknik Etyeken

 Nem szokásunk ilyenkor Etyekre járni s piknikezni sem biztos, hogy ez a megfelelő időjárás, de a történések ránk cáfoltak! Azért ne fussunk ennyire előre!
 Már gyanakodnunk kellett volna, mikor Kelenföldön a busz végálomásra érkeztünk, még jó, hogy időben!
Tömött busszal indultunk célunk felé. Miután elhagytuk az autópályát, csodás behavazott táj tárult a szemünk elé. A hóban nyulak, őzek nyomain kívül csak a lombjuk vesztett fák vártak a melengető tavaszi napsütést, hogy ismét zöld legyen a táj a fehér helyett.
 Szinte mindenki a piknikre érkezett, talán 2-3 ember szállt le elöbb.
A főúton kívül itt is mindent vastagon befedett a hó, igazi vidéki feeling!
 A pincesorra vezető út is igen csak havas, ott sétálunk a befelé, ahol már igen sok láb taposta le a havat előttünk. Az első pincék körül, már többen várakoztak, forralt bort iszogattak, gyerekek szánkóztak, hóangyalkát rajzoltak a hóba.
Az egyik pince falán Balla Géza nevét fedeztük fel! Hajrá, már tudjuk hol kezdjük a kóstolást!
Garaguly Pince vendége: Balla Géza pincészete


Garaguly pincéje adott helyet Balla Géza borainak, illetve azokat kóstoltató Sánta Lacinak!
Régi ismeretség, szívélyes fogadtatás után belekóstoltunk Arad-hegyaljáról származó csodákba! Mustos fehér, mely ősi erdélyi fajta, frissen, üdén mutatta magát. A Rozé mely Kadarka - Kékfrankos - kis merlotból áll, egy üde, friss, tutti-fruttis, gyümölcsös 2012 tétel. A Kadarka, a másik klasszikus erdélyi fajta a Fekete leányka és a kékfrankos is öregbíti a pince hírnevét!
 Folytatva a sétát meg kellett állapítanunk, nem kevesen választották az első etyeki pikniket a mai nap programjának! Sok család érkezett gyerekekkel, többen szánkóval.
 A Halmi pincénél sok érdekes szörpöt, lekvárt és sok ínyencséget is megkóstolhattak, akik nem csak az alkoholos italok miatt látogatott ki.


 Nagyobb csoportosulás két pince között, persze gyorsan kiderült Árpás Laciékhoz érkeztünk.
Lemaradtunk a disznóvágás elejéről, már csak a feldolgozás és a legjobb dolog a kóstolásra értünk oda.
Megsült a malac!

De előtte Laci egyik vendége Szatmári Gábor kínált minket a saját készítésű Sárga Muskotály törkölyéből készült pálinkával. Huhhh! Igen jó volt, ebben a hidegben mindenképp, kedves, illatos, nektáros  és melengető! Persze a kóstolások között a pince többi borát is kóstolgattuk, a "Rizlingkő és a "Rózsakő" mellett az élen a "Mámor" névre hallgató gyöngyözöbort. Ez is illatos, hisz muskotályból készült, könnyed, télen nyáron nagy kedvenc.
 Lassan a malac is elkészült és Laci nekiállt kiporciózni, rövid idő alatt el is fogyott a nagy része. Az ételt könnyebb ülve elfogyasztani, így helyet kerestünk a Sonkamester pincéjében.
Szerencsénk volt, a Tiffán pince két jeles képviselője invitált minket az asztalhoz, Tiffán Gabi és Editke, persze a bor sem maradhatott el a malachús mellől. 
Régimódi Cuveé, a Pinot noirt, a Lucia mind kipróbálásra került az étel mellé.
Hreskó Edit "Szatyi" Tiffán Gabi

Nehézkesen, tele hassal indultunk tovább, hisz még volt néhány pince, melyet meglátogatnánk. kora délutánra talán még többen sétáltak, kóstoltak, iszogattak a pincesoron.
 Rókusfalvi Pali pincéje kötelező hely, hisz az ő pezsgője és Sauvignon blanc nagy barátunk. mindemellet, mindig van meghívott borász, akit nagyon kedvelünk!
Most Villányból Kiss Gábor jött saját vörös boraival.
 Kezdésnek a "365" mindennapok borával kezdtük a kóstolást, mely egy burgundi házasítás s mindemellett csavarzáras /!/ A mindennapok borának ajánlja Gábor, még sem "hétköznapi" ital.
Tiszta Sauvignon és a Franc, külön külön is szépen megmutatta, milyen is egy nagy villányi vörös!
Kóstolás közben a borteraszon belehallgathattunk Rakoncai Imre retró zenei produkciójába, már jó néhányan gyülekeztek s melegítettek az esti nagy partyra.
 Mi nem maradtunk visszaindultunk, hisz nem jártunk mindenütt. Nem is kellet messzire menni / csak egy pincét/ a következő pincébe Pók Tamás invitál minket.
Csodás egri borokat mutatott nekünk, Eger csillagától,a "négykezesen" /  át Pajados cuveé-ig  /mely Merlot, Cabernet franc, és pinot-ból áll/ .
Szintén Egerből érkezett Gál Lajos aki személyesen kóstoltatta meg az új olaszrizlingjét /kiváló/ az Egri Csillagot  a fehér- és Superior bikavért. Hihetetlen tartalmas, nagy borok, hosszú eltarthatósággal!
 Csodálkozva vettük észre, hogy már teljesen besötétedett, mire ismét kiléptünk a pincéből. Már a hazaúton gondolkodtunk, de Debreczeni Kálmán pincéjébe invitált, néhány új tétel megkóstolására.Ő nem csak etyeki borokat készít, Szekszárdon is van szőlője, s onnan származó bora!
Az etyeki pinotja igazán finom, én nagyon kedvelem, ma sem hagytam ki. Az új sauvignon blanc is érdekelt volna, de még nincs palackban nagy bánatunkra!
 Szekszárdiak közül a Superiort / merlot-Franc/ és az Alexandrost / Cabernet válogatást/ kóstoltuk, igen "nagy" testes, tartalmas vörösbor.

 Jó társaságban rohan az idő, lassan tényleg indulnunk kellet, nem szerettünk volna a késői busz egyikével hazaindulni.
Jó hogy sokan látogattak ki a hideg idő ellenére, nem vesztett semmit a régi fényéből, Etyek egy igazi brand lett a borkedvelők körében.
Néhány probléma megoldásra vár, a parkolás, a néhány helyi ellenszenvének leküzdése, még ennyi év után is, a tömegközlekedés, hisz valószínű jobb idő beköszöntével még többen érkeznek majd!
 Mi szurkolunk!
Köszönjük Pali!


Képekért külön köszönet: Szulágyi-Oó Gábornak!!

    
SZS.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése