2013. április 16., kedd

Tanúhegyeink borai / 1 Somló Fekete Béla

Kóstolósorozatot indított három borász akik Balaton tanúhegyein termelik a szőlőt, készítik boraikat.
Somlóról Fekete Béla, Csobáncról Beőthy János, és Málik Zoltán Badacsonyból.
A várban újranyitott Magyar Borok Házában találkoztunk velük.
János meghívásának eleget téve már kora délután a helyszínen voltunk, a mostani tulajdonossal végigjártuk a pincét, ahol bemutatásra kerül Magyarország 22 borvidéke és borai. Még kialakítás alatt van az üzlet alatt a látványpince, de már jó néhány karton bor vár kirakodásra és bemutatásra.

Visszatérünk a kóstolóterembe, ahol már vár minket a három borász. Rövid tanakodás után Fekete Béla bácsi, somlói borai mellé tettük le a voksunkat.
 Éltes kora ellenére személyesen hozta el borait ide a vár tőszomszédságába, s mutatja be nekünk s mesél magáról is egy keveset.
 " Somló közelében nőttem fel" meséli miközben első borát tölti poharunkba s kérdésekkel halmozzuk el.
2008 Hárslevelű kerül a pohárba, gyönyörű, érett, aszalt barackos illat mellett a forró bazalt illata is megjelenik, egy sűrű, telt, talán későn szüretelt tétel, lekerekedett savakkal, szép hosszú bor, sokáig a szájban marad-na az íz, ha nem kapnánk a következő bort.
Fekete Béla, Von Beőthy, s a szerző

Érkezik egy 2009-es Juhfark elsőre kicsit zárkózott illat, majd a mineralitás mellett felfedezhető citrusosság, mogyoró és körte is. Az íz már sokkal többet mutat a borból, vadkörte, almakompót, kicsi zöld alma is kiérezhető a termőhelyre erősen jellemző ízvilág mellett.
Természetesen a "mese" is folytatódik, "úgy 30 egynéhány éve vettem az első szőlő területemet Somlón. Veszprémben élünk, s régebben sokat kirándultunk ezen a környéken, megkóstoltuk, majd később már innen vásároltuk a családnak a bort. Évente 50-100 liter, mely a panel pincéjében tárolódott fogyasztásig.
 Egy barátunk kérdezte tőlem: "miért nem veszel területet s termeled meg saját borodat??" Rövid hezitálás után 300 négyszögölös területet vettem a Badacsonyi Állami gazdaságtól s elkezdtem a "borászkodást". 
A területen sok öreg tőke mellé újakat is telepítettünk, pl. hárslevelűt amit Tokajból hozattunk. Ez adta az első sikerélményemet is. Mikor termőre fordult, mint új és büszke borosgazda beneveztem a hárslevelűmmel  a somlói borversenyre, ahol rögtön aranyérmet nyertem vele!" 
Fekete Béla s a szerző

 Mi viszont egy 2007 Olaszrizlingel folytatjuk.Szép minerális illat mellett sok érett fehér húsú gyümölcs fedezhető fel benne, az íz hosszú, minerális lecsengéssel, sok húsos gyümölcs mellett egy csepp citrus is.
 A boraimat csak hordóban érlelem, s mikor már elérkezettnek látom az időt, akkor teszem át acéltartályba, ahol kivárják a palackozást.
 A kezdetekkor munka mellett gondoztuk a szőlőt, és dolgoztunk a pincében, a nyugdíj eljövetelére nagyjából összeállt az a 4 hektár amin ma is termelünk. A területünk az "Aranyhegy" Somló déli oldalán fekszik. Talán az egyik legjobb terület!  A borászkodást, nem hoztam otthonról, a családban előttem nem foglalkozott senki szőlővel, autodidakta módon tanultam mindent, tankönyveket olvastam a szakirodalomba is belenézegettem, de a legtöbbet a régi somlói borászoktól, szőlészektől tanultam. Így lettek a mai borok a pincében. 
Jó borok, remek társaságban

Innen érkezik a következő bor rögtön kettő 2006 és 2007-es Furmint.
A fiatalabb nagyon szép telt illatokkal, -talán enyhe palackbuké felsejlik, de gyorsan elillan,- barackkal,  és egy kis marcipánnal mutatkozik be a pohárba, a korty is igen kerek és teljesen egyben van
érett barack, itt is jelen lévő marcipán, és körte, csepp sósság is rejtőzik benne, nagyon szép egyensúlyos, elegáns bor!
S még csak most jön az idősebb: a 2006-ost sem kezdte még az idő, ezen nem is érezzük a palackot, banán az első dolog ami a pohárból kiérződik, majd jön a többi déli gyümölcs is, Az ízben ez is mutat egy kis marcipánt, érett körtés, enyhe sósságot a lecsengésben.
 A elmúlt évben már elkezdtünk külföld felé tekingetni, mivel a Magyar piac a felső kategóriás borból csekély mennyiséget vesz fel, ezért tavaly Londonban és Németország több városában is tartottunk borbemutatót, elmondható, hogy szép eredménnyel, idén már szép mennyiséget szállítottunk a németeknek és az USA-nak.  
A kóstolósor, jobb oldalon a 2002-es furmint

 Még egy bort kaptunk, de ezt  útravalónak, egy 2002-es Furmintot,  ezt palackban, amit majd otthon szűk körben nyitunk ki.
 Most már csak az a tisztem hogy jó egészséget kívánjak a 87 /!!!/ éves borásznak, nem titkolt szándékkal, hogy még sokáig ihassuk a csodás borait!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése