2013. május 29., szerda

Tanúhegyek borai II. Málik Zoltán Badacsony

 Tanúhegyek borai kóstolók második résztvevője, -természetesen csak itt a blogban- Málik Zoltán Badacsonyból.
  Zoltán Badacsonyból érkezett, szerinte még erős kezdő a borászok között, hisz még csak 6-7 éve készít borokat.
De "beszéljen " helyette a bora elsőként egy régi magyar fajta, melyet kevesen termelnek: Bakator 2010-ből.
 Ez a bor egy része érlelődött új hordóban is. Érződik is az illatán, hoz enyhe vajasságot s frissen sült piskótát.
A korty ropogós vibráló savakkal teli, enyhe naturális jelleggel kis citrus is felfedezhető benne.
Málik Zoltán mesél

 Igazán még nem is "elemeztük ki," máris érkezik a  folytatás 2010 Szürkebarát. Le sem tagadhatná a termőhelyét, már az illatában ott a "bazalt", mindemellett sok sok gyümölcs, néhány csonthéjast is felvillant, barack, körte, mandula, ezek virágai is felfedezhetők.
Az ízében jelen van egy kis sósság, mineralitás virágporos és barackos ízjegyek. Csodás szép kerek bor, telt, pedig 2010-es. Itt Badacsonyban nem volt ez olyan nagy probléma, ahogy később tapasztalhattuk is.
 Beszélgetésünkből kiderült Zoltán 2.7 ha. gazdálkodik, mely terület a Badacsony hegyen található, egy része a Kisfaludy ház alatti részen. A terület alapfajtákkal van telepítve 1.5 ha már termő, a többi terület hamarosan termőre fordul.
Badacsony
 Erről a területről származó Olaszrizlinggel folytatjuk a kóstolást 2009-es évjáratú. Zoli barátunk szerint forró bazalt illatú, én felfedeztem még benne szárított gyógynövényes illatot is, az ízében csonthéjasok, mandula, mogyoró elegáns elegye, telt szép testű ízű bor. Borászunk szerint e remek ízvilágot az "ősrégi" rizling fajta tudja, mely éretten aranysárga színű "szeplős", tömött kis fürtű fajta.
A bort remekül kiegészíti 2g. maradék cukor, mely nem igazán kiérezhető, de nekem azért feltűnt.
 Több kóstoló elmaradhatatlan kérdése: miért van a címkén egy vaddisznó?
Zoltán egyszerű válasza: Másik nagy szenvedély a bor mellett a vadászat immáron több évtizede!
A borsor...

 Közben visszaugrunk 2010 be, mely év Kéknyelűjét kapjuk a poharunkba. Virágos nyitás, forró bazaltot verő nyári zápor friss illattal. Szép kerek a korty, sóssággal, enyhe citrusossággal, s nagyon jó savgerincel.
  Még mindig dicsérném a pince 2010-es borait!
Kiürült poharunkba borászunk 2010-Budai Zöld-et tölt, csodás aranyba hajló színével,  csodás csalán virágos, nektáros illattal csábít, mely mellett ott a bazalt is .
A kortyba is ott az ásványosság, citrusos, talán érett egres, propolisz és lépes méz,  méhviasz. Határozottan karakteres, remek savgerinc és elegancia.
Eme két utolsó bor szervesen összetartozik, az ültetvényen is egymást váltva kerültek telepítésre, mivel a budai zöld a kéknyelű porzója. Mindkét szőlőt bakműveléssel termesztik mely így önmagát korlátozza,
 50-70 dkg. termést hoz évente egy tőke.
Borászok egymást közt Fekete Béla és Málik Zoltán 

Zoltán az összes borát hordóban érleli, melyek mérete a 104 litertől a 23 hektósig terjed.
Az est utolsó bora is kis hordóban érett egy 2010 Zeusz.
Szép telt, már-már nehézkes illat, virágporral, almával "spékelve". Az íze is hason jegyeket mutat zöldalmás, kicsit nektárra emlékeztető íz, kerek szépen egyben lévő bor.
 Az utolsó bornál kis közjáték történt. A kóstoló terem a Mátyás templom tőszomszédságában található, mikor a Zeuszt kóstoltuk, felzúgtak a templom harangjai. de hisz 19:09....???
 Majd rögvest ráébredtünk, megválasztották az új pápát!
Ezután a Zeusz -legalább is nekünk- a pápa választó bor!!
Zárszóként álljon itt a borász egyik mondata: "...több mint öt éve csinálom, de még nem látom a fényt az alagút végén!"

SZS.

1 megjegyzés:

  1. Egy Email címet szeretne kérni a Design Ucca. Sajnos nem találtunk a weboldalon egyet sem, hogy elküldhessük az Etyeken készült képeket. hello@designucca.hu

    VálaszTörlés