Az utóbbi időkben roppant sok helyen hallhatjuk, milyen fontos is az összefogás, az élet minden területén.
Nincs ez másként a borok borászok világában sem.
Láthattunk már hasonlót Badacsonyban a Badacsonyi kör, a Balaton felvidéken a VSOP. Szekszárdon a
kadarka túra.
Ezeket ötvözte össze Két fiatal borász Varga András- /Lídia Borház/ és Dobosi Győző- /Dobosi Pince/
Majd az ő kezdeményezésük mellé állt Kiss Csaba-Cse-Ki Pince, Molnár László- Molnár Családi Pince.
Ez a túra is hasonlóról szól, pincelátogatással, kóstolóval és vacsorával egybefűzve. De kezdjük csak az elejéről.
Gyülekezünk.. |
Július 26. án . került megrendezésre a legelső túra egyben a bemutatása is a sajtónak, borértőknek s néhány "bátor" vállalkozó "civilnek".
Szentantalfán gyülekeztünk, a Zsóka fogadó árnyat adó teraszán, mely most a sajtótájékoztató, s majdani vacsoránk helyszíne is. Igen meleg hőmérséklet fogadott minket, de hamar előkerült néhány deres olaszrizlinges palack, melynek tartalmával és egy kis szódával felfrissíthettük magunkat.
Varga Zoltán |
Varga András, Dobosi Győző, Varga Zoltán Kiss Csaba, Demeter Ágnes |
A fiatalok képviseletében Dobosi Győző szólalt meg, aki szintén hangsúlyozta az összefogás fontosságát, az itteni termelők minél szélesebb körben történő megismertetését, minél több helyen megmutathassák magukat és boraikat. Ha valaki e csodás környezetben a pincékben szeretne ismerkedni velük, ezen a túrán megteheti, hisz nem csak egy alkalommal, terv szerint minden pénteken indulna egy ilyen borkóstolás, végigjárva a négy pincét, s egy finom vacsorával lezárni az estét.
Közben az asztalra került a borvidéken legismertebb legtöbbet termelt bor az olaszrizling, mind a négy pincétől, mely ott helyben lett "házasítva" s ezzel koccintottunk a sikeres folytatásra.
Készül az olaszrizling házasítás KóBor módra. |
Tehát hivatalosan elindult az első! Buszba szálltunk, s cél az első pince Zánkán Lídia Borház.
Rövid utazás után érkeztünk a borházhoz, ahol árnyas fák alatt vár minket Varga András hűs palack borokkal.
Töltés közben mesél a pincéről, /miért is Lídia/ méretekről tervekről. Nem először jártam már itt, / korábbi bejegyzésben többet is olvashat/ de mindig jó érzés itt kóstolni.
A "kétküvé" vel kezdtük a sort mely '11 és '12 évjárat házasításának eredménye, csöppet izmos alkohollal, telt és testes.
Varga András és a kőkos |
A jó házigazda nem fogy ki a szóból, válaszol kérdéseinkre, 96-ban kezdődött a a pince jelenlegi működése, András ebbe csatlakozott be szőlész végzettségű Csaba mellé, mint borász és marketinges. Ő reszortja a forgalmazás is.
Végére egy tihanyi Kékfrankos rozé...gyöngyöző bort kaptunk s pohárral kézben néhányan körbejártuk a birtokot.
De sok időnk nem maradt, már is a forró buszba szálltunk s indultunk a második pincéhez.
Szentantalfa, Haraszt-hegy, Dobosi pince.
A kapun befordulva kellemes kóstolóteremben terített asztallal vártak minket, a poharak mellett medvehagymás pogácsa gőzölög, melyet a család hölgytagjai készítettek a kóstolóra.
Már ezért megérte eljönni!!
Dobosi Dániel |
A fiúk töltenek nekünk az első borból, 2012-es Olaszrizlingből, egy reduktív remek könnyű akár fröccsnek is jó rizling / ki is próbáltuk/.
A családi borászat 2002 óta tért átt a BIO gazdálkodásra, indulásnál a terület kisebbik részén, majd az ökogazdálkodás sikeres bevezetése után a teljes ültetvényre kiterjesztették eme termelési módot.
Ez a szőlőknél és gyümölcsöknél is történik.
2012-es reduktív Chardonnay a következő a poharunkban, zöldfűszeres, könnyed még is elegáns bor enyhe déli gyümölcsös jelleggel.
Meglepődünk mikor elhangzik, hogy a család már 1721 óta gazdálkodik ezen a területen!! Most 20 Ha. szőlő adja a bornak valót. Kiderül, hogy a völgyben innen kerülnek ki a legsavasabb borok (!), szerencsére ez most nem érzékelhető!
A következőn sem nagyon, Kéknyelű 2011. Köves, meszes talajról, kicsit ott van az illatban is, a szép kéknyelű, markáns ízvilággal, csepp fanyar lecsengéssel.
A családban roppant fontos, hogy a tudás tovább öröklődjön apáról-fiúra szálljon.
A fiatalságnak, köztük Győzőnek sincs könnyű dolga, hisz a családfő egy igazi polihisztor, így van mit megtanulniuk. De ahogy megfigyeltük a "mag" remek "táptalajba" került.
Végére egy vörös házasítás érkezik szintén 2 évjárat /11-12/ hordós érlelésű Cabernet sauvignon és merlot érett külön hordóban a házasításig. Sok gyümölccsel könnyű vörös, még ily meleg napon is fogyasztható.
Hallgattuk volna még, de vártak már a következő pincében minket.. Busz... meleg, következő hegy.
A helység még mindíg Szentantalfa, Szt. Balázs-hegy, Mocsár dűlő Cse-ki pince.
Hangulatos kis présház előterében kialakított kóstoló helységben fogadott minket, Kiss Csaba borász.
Ő képviseli a két család pincészetét, amit 1998-ban alapítottak, a Cseh és a Kiss család.
Kiss Csaba |
A pince elöl remek kilátás a Balatonra, felettünk néhány 10 méterre bújik meg a lombok között a Szt. Balázs templom romja.
Szt. Balázs templomrom |
Rokon szőlővel folytatjuk 2012 késői Olasz, száraz, sajnos még nem élvezhettük teljes mivoltában, egy hete van csak palackban, kissé fésületlen még, de már most is van benne sárgabarack, s olajok is. Az ízben is érett barackosság fedezhető fel.
Még egy késői Olaszrizlingett kapunk az előző évből, /11/ a Csicsón termett. Jó savak, ebben is ott a barack, illata kicsit zavaró bontáskor, de szellőzik.
A Család már több generáció óta termel itt szőlőt, most már 15 Ha. ról szüretelnek, de folyamatos a telepítés, mostani tételek között készül folyó bortól az egyedi címkés borokig sok minden. Mint például a záró bor, mely tényleg "egyedi" : Barik Lájt!!!! Így leírva!!
Egyébként, egy Merlot-ot takar a név hordóban érett, még fésületlen, fűszer fedezhető fel az illatban, nem teljesen érett meggyel az ízében. Fiatal, Érjen még a palackban!!
Most viszont változtatunk, a busz szinte üresen indul a hegy gerince felé, mi pedig gyalog gondoljuk megtenni a következő pár 100 lépést, igaz a hegyen felfelé!
Felfelé haladva, egyre csodásabb kilátás bontakozik ki mögöttünk, a völgyre, Balatonnal és a párába burkolózó túlsó partra.
Előttünk a Balázs-hegy majd legtetején, Molnár Pince, teraszán vár minket Molnár László, a túra korelnöke.
Miután kicsodálkoztunk magunkat, figyelmünk a kitöltött borok felé fordulhat, 2012 Rajnai Rizlinggel kezdjük a kóstolót itt, ázott lekaszált fű illatával indul, majd egy könnyed olajos borban folytatódik.
A család 1970-es években kezdte a termelést, mindent saját kezűleg építettek, például a pincét, két romos pincéből teremtették újjá.
Molnár László |
Innen kapjuk a Katalin Cuveé-t. Zengő és Tramini házasítása, muskotályos és virágos illattal indít, virágos, itt is muskotály, kicsit érezhető a tramini savassága is.
A mostani terület, már 10 Ha. 7 fajta terem, de még vásárolnak is szőlőt a meglévők mellé.
2009 es késői Rajnai rizling viszont saját termés, mely november 21. én került a pincébe, félszáraz, töppedt szőlős illat, kicsit talán szamorodnis is. Az ízében is, ezen jelleggel.
Nehezen szakadtunk el a festői kilátástól, de várt minket újra a Fogadó, benne Demeter Ágnes a vezetője.
Visszatértünk a kiinduló pontunkra, hűs szóda és rizling fogad. Hely keresés, rövidesen érkezik egy remek vargányás borjúpaprikás galuskával és káposzta salátával.
Tökéletes lezárása az estnek, elbeszélgettünk még egy keveset a borászokkal, Ágnessel, de hamar távoznunk kellet, mivel ránk még vonatozás várt a házunkig, s tudjuk, a "vonat nem vár".
Így egy remekbe szabott Zánka-Füred Rallye-n vettünk részt visszafelé, Varga Zoltán vezetésével.
Jelentem a vonatot elértük! :-)
Nagyon remélem, hogy ez a kezdeményezés is olyan sikeres lesz mint az Iván völgyi túra, hogy minél többen megismerhessék kis hazánk festői tájait, a Balaton felvidék remek ízeit, borait és azokat az embereket, akik ilyen és ehhez hasonló élményekben részesíthetnek bennünket.
Megmutassák az ő általuk létrehozott szépségeket, ízeket. Mi, és akik ellátogatnak hozzájuk megtapasztalhassák a felénk és feléjük mutatott szeretetet, azt a fajta hamisítatlan és jó értelemben vett vidéki szíveslátást, ami a nagyváros rohanó, szmogos, érzéketlen világában kihalófélben van.
Csak így tovább!
Bátran ajánlom a KÓBOR túrát mindenkinek!!!
www. kobortura.hu
Még több kép a túráról: facebook / csakazízéért
SZS.
Sajnálom, hogy nem voltam ott veletek! Nagyon jól ismerem a kedves Dobosi családot.
VálaszTörlés