Somlóról Fekete Béla, Csobáncról Beőthy János, és Málik Zoltán Badacsonyból.
A várban újranyitott Magyar Borok Házában találkoztunk velük.
János meghívásának eleget téve már kora délután a helyszínen voltunk, a mostani tulajdonossal végigjártuk a pincét, ahol bemutatásra kerül Magyarország 22 borvidéke és borai. Még kialakítás alatt van az üzlet alatt a látványpince, de már jó néhány karton bor vár kirakodásra és bemutatásra.
Visszatérünk a kóstolóterembe, ahol már vár minket a három borász. Rövid tanakodás után Fekete Béla bácsi, somlói borai mellé tettük le a voksunkat.
Éltes kora ellenére személyesen hozta el borait ide a vár tőszomszédságába, s mutatja be nekünk s mesél magáról is egy keveset.
" Somló közelében nőttem fel" meséli miközben első borát tölti poharunkba s kérdésekkel halmozzuk el.
2008 Hárslevelű kerül a pohárba, gyönyörű, érett, aszalt barackos illat mellett a forró bazalt illata is megjelenik, egy sűrű, telt, talán későn szüretelt tétel, lekerekedett savakkal, szép hosszú bor, sokáig a szájban marad-na az íz, ha nem kapnánk a következő bort.
Fekete Béla, Von Beőthy, s a szerző |
Érkezik egy 2009-es Juhfark elsőre kicsit zárkózott illat, majd a mineralitás mellett felfedezhető citrusosság, mogyoró és körte is. Az íz már sokkal többet mutat a borból, vadkörte, almakompót, kicsi zöld alma is kiérezhető a termőhelyre erősen jellemző ízvilág mellett.
Természetesen a "mese" is folytatódik, "úgy 30 egynéhány éve vettem az első szőlő területemet Somlón. Veszprémben élünk, s régebben sokat kirándultunk ezen a környéken, megkóstoltuk, majd később már innen vásároltuk a családnak a bort. Évente 50-100 liter, mely a panel pincéjében tárolódott fogyasztásig.
Egy barátunk kérdezte tőlem: "miért nem veszel területet s termeled meg saját borodat??" Rövid hezitálás után 300 négyszögölös területet vettem a Badacsonyi Állami gazdaságtól s elkezdtem a "borászkodást".
A területen sok öreg tőke mellé újakat is telepítettünk, pl. hárslevelűt amit Tokajból hozattunk. Ez adta az első sikerélményemet is. Mikor termőre fordult, mint új és büszke borosgazda beneveztem a hárslevelűmmel a somlói borversenyre, ahol rögtön aranyérmet nyertem vele!"
Fekete Béla s a szerző |
Mi viszont egy 2007 Olaszrizlingel folytatjuk.Szép minerális illat mellett sok érett fehér húsú gyümölcs fedezhető fel benne, az íz hosszú, minerális lecsengéssel, sok húsos gyümölcs mellett egy csepp citrus is.
A boraimat csak hordóban érlelem, s mikor már elérkezettnek látom az időt, akkor teszem át acéltartályba, ahol kivárják a palackozást.
A kezdetekkor munka mellett gondoztuk a szőlőt, és dolgoztunk a pincében, a nyugdíj eljövetelére nagyjából összeállt az a 4 hektár amin ma is termelünk. A területünk az "Aranyhegy" Somló déli oldalán fekszik. Talán az egyik legjobb terület! A borászkodást, nem hoztam otthonról, a családban előttem nem foglalkozott senki szőlővel, autodidakta módon tanultam mindent, tankönyveket olvastam a szakirodalomba is belenézegettem, de a legtöbbet a régi somlói borászoktól, szőlészektől tanultam. Így lettek a mai borok a pincében.
Jó borok, remek társaságban |
Innen érkezik a következő bor rögtön kettő 2006 és 2007-es Furmint.
A fiatalabb nagyon szép telt illatokkal, -talán enyhe palackbuké felsejlik, de gyorsan elillan,- barackkal, és egy kis marcipánnal mutatkozik be a pohárba, a korty is igen kerek és teljesen egyben van
érett barack, itt is jelen lévő marcipán, és körte, csepp sósság is rejtőzik benne, nagyon szép egyensúlyos, elegáns bor!
S még csak most jön az idősebb: a 2006-ost sem kezdte még az idő, ezen nem is érezzük a palackot, banán az első dolog ami a pohárból kiérződik, majd jön a többi déli gyümölcs is, Az ízben ez is mutat egy kis marcipánt, érett körtés, enyhe sósságot a lecsengésben.
A elmúlt évben már elkezdtünk külföld felé tekingetni, mivel a Magyar piac a felső kategóriás borból csekély mennyiséget vesz fel, ezért tavaly Londonban és Németország több városában is tartottunk borbemutatót, elmondható, hogy szép eredménnyel, idén már szép mennyiséget szállítottunk a németeknek és az USA-nak.
A kóstolósor, jobb oldalon a 2002-es furmint |
Még egy bort kaptunk, de ezt útravalónak, egy 2002-es Furmintot, ezt palackban, amit majd otthon szűk körben nyitunk ki.
Most már csak az a tisztem hogy jó egészséget kívánjak a 87 /!!!/ éves borásznak, nem titkolt szándékkal, hogy még sokáig ihassuk a csodás borait!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése