2013. február 22., péntek

Benedek Péter a Vinóriumban

Februárban, mínuszok repkednek szitál a hó, ilyenkor az ember jó melegre vágyik.
 Egy ilyen helyre tartunk, a város közepén, egy új az "Oktogontól néhány kortynyira" Vinórium  Borház lesz az a hely ahol testünk lelkünk felmelegedhet.

Jókai téren így könnyen megtalálható
    Ma este Benedek Péter ifjú borász hozza el borait a mátrai Gyöngyöstarjánból.
Talán kicsit késve érkeztünk, már elkezdődött a kóstolás, de szerencsére nem maradtunk le a lényegről, mire elfoglaltuk helyünket az asztalnál már az est háziasszonya Iványi Bianka elénk varázsolt két megtöltött poharat.
 Az első illatból rögvest ki is derült egy Chardonay került a poharunkba.2012-es év friss bora.
Friss, nektáros az illata enyhe mineralitással vegyülve. Az ízében érződik a mineralitás, enyhe sósság, sült kenyérhéj. Nem csoda, andezites altalajú epreskert dűlőből származik. Csak reduktívan erjesztett bor.
A második is az Epreskert dűlő szülötte és szintén Chardonnay, de hordós erjesztésű 2011-es.
 Egyből érződött, hogy érett a bor hordóban is, igaz "csak" nagy hordóban. Kis vajasság és paszternák illat érkezik a pohárból, az ízében is ott a vaj, és déli gyümölcsök. Talán kicsit erős az alkohol érzet /15%/
Míg kóstolunk Péter mesél a borászatról, borokról önmagáról.
 Négy generáció óta termel a család szőlőt, régen csak 2 ha. többnyire direkt termő szőlőkkel dolgozott, később ezt kivágták, újratelepítették a területeket, majd szép lassan vásároltak hozzá területeket.
A mostani méret majd 16 ha.1990 óta készülnek a borok ezekből a szőlőkből.
Benedek Péter
 A poharak hamar kiürültek, de Bianka figyelmesen érkezik a következő borral reduktív erjesztésű Sauvignon Blanc  harmadik a sorban.
Csodás bodzás, vágott vizes fű és kis déli gyümölcsök illatát érezhetjük. Sokáig csak az  illattal foglalkoztunk, mikor beteltünk vele jött a korty, mely csodás, bodzás, mangós ananászos jegyeket hoz.
Szép kerek, jó savgerincű, jól iható bor!! Az asztaltársaság kedvence lett azonnal!
A "kemény mag" !
 Péter folytatta mondandóját, elmondta, hogy kicsi gyerek kora óta a szőlő és a pince közelében volt, így nem csoda, hogy a Kertészeti egyetem után szőlész-borász szakmérnöki vizsga után már ő is szervesen részt vállal a bor készítésben és a marketingben is.
 Mindezek mellett szerves részét képezi a Gróf Buttler borászat csapatának is. De ez egy másik történet.
 Még egy könnyű "nyár" bor érkezik 2012-ből Cserszegi Fűszeres reduktív bor nagyon illatos, parfümös, fűszeres, bodza, vanília virág és medvecukor illatával, könnyű nem savas, kedves ízű enyhe törökméz, cukordinnye érződik még. Igazi nyár esti bor, a lemenő nap fényében hosszú meleg nap után a teraszon üldögélve, kellemes hűvösen iszogatnám!
A borsor
 Ha már a melegebb időt idézzük, érkezik a Kékfrankos Rozé 2012. Csodás gyümölcsös, klasszikus szamóca, málna illattal, az íze sem marad el erdei piros gyümölcsök, ropogós, tökélete nyári rozé!
 Meghallgattuk a pincészet terveit is, 2013-tó a dűlőszelektált és terméskorlátozott  tételek a területek adottságait jól bemutató  "Epreskert", "Rétkürtös", "Barna tanya" dűlőkből 30.000 körüli palackot készíteni.
 Vége érkezik egy vörös bor 2011-es Pinot Noir. Csak tartályban érlelt, szép kerek, bár még fiatalnak érzem, fekete ribizlis, erdei gyümölcsök egyvelegével a szájban.
 Lassan a sor végére érünk, melynek végre egy Sárgamuskotály félédes bor került, érett muskotályos illattal, mézes és enyhe gyömbéres, az íze is hozza a nektárt, sárga húsú gyümölcsöket, és édességet.
Szép befejezés, de mi azért a Sauvignon Blanc-ot visszakóstoltuk még.
 Nagyon jó adottságú hely a Mátra, nagyon jó borok születnek ott, fiatal agilis borászoktól, érdemes ott körülnézni és kóstolni a fiataloktól. Csak néhány név: Kovács Zita, Ludányi Gábor, Ludányi Balázs /Centúrio/ Mátrai Tőkések, Csernyik pince.....................
Mindenkinek bátran ajánlom őket!!
 Köszönet a Vinórium dolgozóinak a szíveslátást, a tökéletes kiszolgálást, külön köszönet Iványi Biankának!

Bianka, Péter és a kóstolók!
SZS.

.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése