2013. február 10., vasárnap

Lojzi Bácsi a Dolce Vitaban

 Van egy olyan név, akit ha villányi bort és borászokat említünk kihagyhatatlan.
Nem a névsor elején kell keresnünk, de ez, csak a betűrendben van így Wunderlich Alajos.
Ő mindenki "Lojzi Bácsija!
 Aki már járt Villányban bortúrán, de ha csak áthaladt a városon az út mentén biztosan látta a 2004-ben épült csodás épület és pincekomplexumot.
 De most nem erről lesz szó!
Pince a régi-új, mely "fent van a hegyen", vagy a "kispince", a hol Lojzi bácsi "saját" borai készülnek. Az innen kikerült borok lesznek az est szereplői.
 Nem tisztem megítélni és firtatni, mi is áll a háttérben, az egyszerű tényre szorítkoznék, a cég és Lojzi bácsi útjai végérvényesen elváltak.
A név ugyan maradt a cégnél is de a családi pince is e név alatt hozza ki borait, hisz itt ténylegesen ő készíti ezen borokat.
 E rövidke kitérő után, rátérhetek az igazi mondandómra, a kóstolóra.
Krisztina a házigazdánk is érdeklődve hallgatja Lojzi bácsit.

Budán, a Feneketlen tó tőszomszédságába igyekszünk a Budai Borszalon, vagy új nevén Dolce vita bor és delikát.
Ide kaptunk meghívást az üzlet és az est háziasszonyától Krisztinától.
Hamar megtelt a csöpp üzlet, mely egyik oldalát mennyezetig érő polcain, magyar borászok borai töltik meg.
A szemben lévő oldalt pedig -az új név is utal- olasz olíva olajok, mindenféle balzsamecetek,  pástétomok és még sok finomság kapott helyet.
 De mi most bort kóstolni jöttünk, meg is kapjuk az elsőt, mely Villányban ugyan ritkábban készített, de itt van: Királylányka! 2012-es szép telt, "magyar mediterrán" bor, ananászos illatával, citrusos déli gyümölcsös ízével csábít.
 Közben elkezdődik "hivatalos" est, bár senkinek nem kell bemutatni, a pincét és névadóját, mindene esetre lelkes taps fogadta az est főszereplőjét.
 Röpke bevezető után, már is érkezik a Rozé, mely Kékfrankos gerincen, kadarkával és pinot noirral kiegészülve készült. A pohárban inkább sillernek látszik, pedig a bogyózás és zúzás után azonnal a présbe került a szőlő.
 Kellemes, gyümölcsös, bár kicsit izmos rozé /24-es extrakt/ piros gyümölcsökkel, ribizlivel és hecsedlivel az ízben. Kicsi fanyarsággal a lecsengésben, ami még jól is áll a bornak.
 Talán a boroknak is köszönhetően, a hangulat is oldottabb lesz, Lojzi bácsi mesél a jelenről, a szétválásról, unokákról és a borokról természetesen!
 Üres poharak láttán, a jó házigazda, máris érkezik a következő palackkal, Portugeser 2012. ami borászunk szerint még is csak Oportó... de nem lehet ez a neve.
A borok!

Huhh, az illat szinte orrba csap,  bőrösség, keserű csoki, kávé illata a pohárban. Zoli barátunk szerint az est bora volt. Számára! Az íze sem marad el az illat mögött, érett meggy, kis csoki és gránátalma is érezhető. Tényleg szép, karakteres, telt bor, de nem árt szellőztetni kicsit. Bár nem vagyok nagy rajongója a fajtának, de be kell vallanom, igazán jó bor!
 Persze, nem maradunk információk nélkül, megtudjuk, hogy is kezdődött a borászkodás, valamikor úgy 93 táján, akkor még teljesen más indíttatásból egy "zsebkendőnyi" területen 320 négyszög öl kadarka ültetvényen, melyből rozé készült.
Mindjárt az első villányi borversenyen az élen végzett, majd az országos versenyen sem talált legyőzőre a kadarkák között.
 Ennek örömére meg is érkezett a Kadarka, természetesen 2011-es.
Már az illata teltebb bort ígért, egy kicsit magas alkoholt, mint kiderült 14.8% ! Piros, érett gyümölcsök, feketeribizli, az ízben még kicsit tanninos, barackmag ízével a lecsengésben.
Olyan érzésem volt, hogy ittam hasonlót már, de ne tudtam hová tenni. Rövidesen kiderült: Balla Géza kadarkájának klónjaiból áll az ültetvény!
 Ahogy a borok fogytak, úgy szaporodtak az információk a borászatról. 1998-ban el kellett dönteni, hogyan tovább, a régi szakma és munka, vagy a bor.
Az élet megoldotta, a bádogos műhely leégett, ami aztán hamvaiból palackozókét született újjá.
 Mind többen megismerték, megszerették a borokat, sőt külföldre is elért a borok híre.
Megbeszéltük!

 Az az érzésem mi is öregbítjük majd a hírnevet, érkezik egy fiatal kékfrankos az Agancsos dűlőből  2011-ből cherrys, meggyes illattal indul, majd jön a többi illat és íz vanília virág az íze konyakmeggy, csoki.
A bor új, első töltésű hordóban érett egy évig. Nem csoda a sok meggy a borban, az Agancsos-dűlő sajátossága ez az ízvilág.
még egy lapáttal rátettek a szervezőink, illetve egy pohárral mikor egy igazán érett merlot-ot kapunk a 2006-os évjáratból. Már nyitva volt a palack 1 órát, de ezt a bort kell is szellőztetni! Az elején dohányosság, érett roppanós cseresznye, csokoládé s egy kis fűszeresség is. 2 évet volt hordóban, de nem nyomja el a fa az ízeket.Szép telt bor, érett de még mindig van benne potenciál.
 Szépen lassan Lojzi eljut a napjainkig a történetében, 2003-2005 között megépül az új pince, bortrezor étterem és kóstoló-csarnok-. egy igazi komplexum.
2010-ben a szétválás a küszöbön volt, ami 2011-ben meg is történt.
A név, 25 Ha. szőlő s a kis pince, meg még jó pár dolog maradt, s most ennek gyümölcsét élvezhetjük.
 A végére 2009-es Cabernet Sauvignon érkezett, 16 hónap barique hordó,  mely hihetetlen fűszeres, kicsit syrah-ra emlékeztet az illata,
rózsabors. Az íze is fűszeres, pörkölt kávé, és kakaóbab.
Igazán szép befejezése a kóstolónak.
Lojzi bácsi a szerzővel

Jó este volt, aki megismerné jobban a borokat az üzletben mostantól meg is vásárolhatja, de az igazi ízélmény  a pincében érheti a borkedvelőket, ajánlom egyszer menjenek el Villányba a pincénél kóstolják meg a borokat és Lojzi bácsi kultikus  kakaspörköltjét. Megéri!!!
Köszönet Az estéért Krisztinának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése