2011. december 6., kedd

Borjour-Funzine bor klub / Árvai Családi pincészet.

Erősen hűvös időben sétálunk keresztül a Vörösmarty téren, ahol már a karácsonyi vásárra készülődnek az árusok, büfések a Duna felől enyhe s hideg szél forralt bor és kolbász illatot hoz felénk.
 De mi most nem ezért érkeztünk, a Sofitel szálloda Paris Budapest bárjába igyekszünk, egy igazi Tokaji borokat mutat be nekünk s a vendégeknek Árvay Angelika!
Igazán nemzetközi kóstolót sikerült összehozni, mármint a vendégek oldaláról, hisz volt itt keletről, talán Japánból, Svéd üzletember, Skóciából egy igazi viking, Angliából, ki egy igazi lord megjenésével tünt ki. Persze itthonról is néhányan.
 Az est, mint mindíg a welcome drink-el indult, érkezéskor mindenki poharába került belőle / kivéve Vikingünket, Ő csak sört ivott !?!/
 Tokaji sárgamuskotály száraz 2010 "Angi" Könnyű, behízelgős muskotályos illattal indítva az estét, enyhe virágos, mézes jelleggel, ásványos, szőlő, mazsola ízzel a szájban, végén kis kesernye izzel.
Miután mindenki megkóstolta, -volt ki többször is- Angi mesélt a borról, borászatról, borkészítésről a családról. Mindezt természetesen angolul, hogy a külhoni érdeklődők is érthessék!
 Rövid értekezés után, érkezki is a 2. tétel Tokaji furmint2009.
Lassan nyíló, visszafogottan virágos, körtés illattal az ízében is jelen van a körte és egy kis birs is ásványossággal a végén. Szilvi mikor megkóstolta egyszerűen fogalmazta meg: Jó!!

Mindeközben szinte észrevétlenül megérkeznek a falatkák, mely nem is apró dolog, igazán nagyon finom étkek! Ízelítőnek: Tavaszi tekercs, zöldségek rokfortos mártogatóssal, mozzarella bazsalikomos rukkolás paradicsommal, halsaláta pohárkában, szőlő camamberten..
Még bele sem melegedtünk az étkek megízlelésébe érkezik a 3. tétel
Tokaji Padihegy furmint 2009 már illatban is más, enyhe petrolossággal indul, szellőztetés után nyárra emlékeztető forró kövek tűzkő illatával enyhe vajassággal vadkörtével, zöldalmával, lehelletnyi vajjal.
Igazán szép,nem véletlenül lett az est bora!!
 S hogy még több jó legyen az iszogatás közben, a Funzine jóvoltából a jelenlévők között kisorsoltunk 3 ajándékot, melyet kitörő örömmel fogadtak a boldog nyertesek!!

Kocintsunk a győztesekre a 4. borral, mely nem megszokott Tokajban: Chardonnay 2009 Zemplén.
Az íze!!! Kata és Nóra szerint: "igazán fantasztikus bor"! Erős vajassággal indul, hála a francia hordónak, enyhe naspolyával. Ízben is ott van a vaj, érződik a battonage érlelés, jó savgerinccel s mangóval. Végén enyhén erős alkohol érzet. 14%
Az igazán szép szárazak után érkezzenek az édesek!
Mindjárt egy Tokaji furmint késői szüret 2009! Érződik az illatban az hogy a szüretelt szőlőbe már aszuszemek is vegyültek,édes, birses illat, mandulavirággal kis szalmával.A 80g. maradék cukor segít a hízelgésben az aszalt barack tejes mandula érzetet hoz a szájban, déli gyümölcsökkel, ananásszal.
 Ekkor már az én angolom is sokkal folyékonyabb lett, hála a kóstolt szépségeknek.
A végső lökést az utolsó tétel adhatta meg, mely nem más mint egy 6 puttonyos aszú 1997-ből!!!
Már a színében is látszik, nem fiatal tétel! Mély borostyán színben tündököl, karamellás toastos, jegyekkel, enyhe palackbukéval. Telt testes, ízében barack, sárgabarack lekvár, halvány dohány s akácméz is.
Nem véletlen hogy ilyen, 4 év hordós 10 év palackos érlelés után került a poharunkba!!!! S ez igazán csak az előnyére vált!
 Egy igazán tökéletes befejezése egy tokaji borestnek, egy ilyen tökéletes helyszinen, illat és füstmentes környezet, a helyi dolgozók figyelve mindenre segítették a tökéletes levezetést!
Köszönet érte nekik, köszönet Árvay Angelikának is, a borokért!

Zs.

1 megjegyzés: