2012. április 5., csütörtök

Borjour / Funzine 3 / Demeter Zoltán / Tokaj

Nem, nem ismétlést olvastok.
Igen, már megint a Párizs Budapest bár a házigazda, a szervezők mint mindig a Borjour a Funzinnal karöltve.
 De a vendégünk új! Legalább is nálunk.Demeter zoltán Tokaji borász. Biztos sokaknak nem kell bemutat Zoltánt, de ha még is egy rövidke ismertető:
1993-tól vesz részt Tokaj életében 1996-ban alapitja meg pincészetét. A szakmát a Kertészeti egyetemen tanulta, majd a további tanulmányokat külföldön szerzi meg. Franciaország, USA, Nagy Brittania érintésével.

Középen: Demeter Zoltán
 Amit viszont elsőként kapunk egy pezsgő/!/ Szentesi József segédletével készült Furminból 2009-es évből.
Aki esetleg olvasta korábbi bejegyzéseimet, már találkozhatott e nedűvel, de ismétlés a ...

Illatos, déli gyümölcsös, enyhén toastos illattal indít, kis ananász is fellehető, ízében is déli gyümölcsök, érett barack enyhe mineralitás is, barack maggal, jó savgerincel hosszú lecsengéssel.
Talán most még jobb volt!
Maradunk a Furmintnál, de már bor kerül a pohárba a 2009 Birtokbor formájában.
Csodás furmintos illat, épp hogy érződő mineralitás, mangós , cseppet érződik az ízben a maradék cukor, ananász, barack mellett  halvány mineralitás is megjelenik kis citrussal naspolyával. jó lecsengéssel.
 Valahol olvastam Zoltánról, hogy egy "különc Zseni" aki borai megjelenésének is"úri külsőt" ad, s minden apró részletre odafigyel. Ím az egyik példa:
ki látott már így összeálított komplett borsort így leírva SK aláírással!?
Egy másik példa erre, mely szintén ritkaság számba megy a következő bor nyitásakor lepte meg a hely dolgozóit, ugyanis a kapszula felvágása után nem a klasszikus parafa nézett vissza rájuk, hanem üvegdugó zárta a palackot.
S nem is akár milyen nedű 2009-es Lapis Furmint!
Virágos illatok mellett minerális, erősebben mint a birtokbor, barack és sárgadinnye érződik enyhe olajosság mellett, vibráló jó ízzel tölti meg a szánkat sárga dinnye, déli gyümölcsök, fűszerek ízével gyönyörű összetett bor hosszú utóízzel, talán hazáig is kitartana, ha nem kapnánk már több italt.
De kapunk a Szerelmi hárs következik, 2009-ből.
Ezt a palackot is üvegdugó zárja, de mikor megnyílik... akkor kicsit lassan nyílik meg nekünk, elsőnek olajos magvak enyhe oliva, majd megérkeznek a virágok, a hárs is.
Az íze erős mineralitásssal hársvirág és sült gesztenye a lecsengésben.
Közben Zoltán fáradhatatlanul mesél a borokról, pincéről, szőlőről, dűlőkről. Sőt ezt képekkel alátámasztja, kivetítőn keresztül jelenik meg Tokaj szőlővesszejei, a dűlők a "teroár" s minden minek köze van a birtokhoz.
Ipi vizsgálja a "teroirt"
Ha már Tokajban járunk képben és lélekben térjünk át az édesek vonalára.
Birtokbor édes 2009 mely igazi kuriózumokat tartalmaz a hárslevelű mellett, kövérszőlőt, Bátait, és Gohért.
Hársfa virág illatával indít, majd kis medvecukor, csillagánizs hársméz illata tobzódik a pohárban, az íze is mézes, barackos, talán kicsi barack lekvár is kiérezhető, töppedt szőlőkből készült, ott van benne a mazsola is a lecsengésében.
A következő borhoz mely a poharunkba került, egy kis meglepetést kapunk a házigazdánktól, egy olyan süteményt, mely jól harmonizál e nemes itallal :neve Makaron.

A Makaron
A  bor az édesség mellé 2008 Főbor. Furmint és Hárslevelű .
Erősen virág- virágmézes illat enyhe hárssal érett öreg baracklekvár, ízében aszús jelleg, illatban és ízben is erős mézes iz, aszalt sárgabarack a botritis is kiérződik, 200g cukorral! Hihetetlen testtel, karakterrel,
jól kiérződik belőle, hogy voltak már aszúsodott szemek a fürtökön.
Mivel is lehetne feltenni a koronát, egy Tokaji kóstolóra, mint egy aszúval.
Nem is akármilyen, 2007-es 6 puttonyos Furmint és Hárs alapanyagból csodás beltartalommal, 224g./!/
cukorral. Enyhén muskotály illattal indul, körtével aszalt barackkal, méz pici ánizs.
Az íze szintén hozza eme jegyeket, aszalt barack méz, virágok mellett.
 belesimuló savakkal, jó egyensúly, de biztosan fejlődik még, 3-4 év múlva kell majd megkóstolni újra.
Ezek után visszakóstolásnál nem is lehet más /száraz/ borokban gondolkodni.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ismerkedjen meg Zoltánnal és boraival, egy igazán  remek embert ismerhet meg benne, akinek elhivatottsága Tokaj és a tokaji bor felé óriási s töretlen.
Borai jól tükrözik vissza őt. Az ízek tartalmasak s roppant hosszúak, sokáig emlékezhetünk rájuk.
Az íz a szánkban minket hazáig elkísér.

A kóstoló kívülről.
Az üvegdugó
ASZÚ
Az est "falatkái"


A borsor










Köszönet az est lebonyolításáért a falatkákért a Bár dolgozóinak, a szíveslátásért Bélának,  szervezésért Adrinak, Nórinak.

SZS.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése