2012. április 17., kedd

Szent Tamás pince a SIGI galériában.

Mi a kapcsolat egy galéria és a borok között?
Egy bor rajongó iparművész Szentesi Szigfrid a kapocs, aki grafikák, lámpák, festmények mellett "borbútorokat" is készít.
Ő látott minket vendégül apró galériájában Ifj. Szepsy Istvánnal karöltve, aki az est borait szállította.

Szentesi Szigfrid
 Tudvalevő, hogy István édesapja kis hazánk egyik legjobb borásza, bortermelője. Kíváncsian vártuk, mit sajátított el a borkészítés tudományából. Ahogy már sokan leírták előttem: nem esett messze az alma a fájától. Erről az est folyamán megbizonyosodhattunk.
 De ne szaladjunk ennyire előre.
Miután megismerkedtünk a hellyel, Istvánnal a beköszönő bort, nem bort, pezsgőt/!/ kapunk a kezünkbe!
2010 Kishegy Furmint  brut nature.
A Kishegy dűlő magasan fekvő részéről, ahol a nap beesési szöge nem tökéletes a megfelelő érleleléshez, korai szüretelésű furmintból készült az alap bor, mely egy évet érett palackban, majd degorzsálás után likőrözés nélkül készül. Még nincs forgalomban, de mi most megismerhettük.

Zöldalmás illat lopakodik az orrunkba kis keksszel, az íze körtés és mandulás jegyeket hoz kis toastossággal, jó savgerincel és bubival.
 Miközben a pezsgőt ízlelgettük egy klarinét hangja csendült fel, Erdő Zoltán szólaltatta meg, egy Spanyol darabot játszott mely hivatalosan is megnyitotta az estét.
Szántó Tamás mutatta be nekünk a galériát, melynek ő a vezetője. A tulajdonos és ötlet gazda, aki a berendezés tervezője s megálmodója szolt néhány szót, figyelmünkbe ajánlotta a borhoz, pincéhez kapcsolódó tárgyait, illetve a toszkán útjáról készített festményeit.
 Végre ráléptünk a borokhoz vezető útra, megkaptuk az első italunk.
Nyulászó Hárslevelű 2010.
Virágos, hársmézes és érett barack illatával majd mutat az ízében olajos magvakat, körtét s barackmagot is.
 István közben mesél a pincéről, borászatról, Tokajról, mélyreható geológiai, filozófiai, éghajlati  értekezést hallhattunk, mely egy egyetemi előadónak is becsületére válna!

Bemutatásra kerül a következő bor is, mely testvére az előzőnek:
Középhely Hárslevelű. 2010. olajos, citrusos jegyekkel illatban és ízben is érezhető olajbogyóra emlékeztet, a dűlőnek bentonit magja van, ez meghatározza az ízét a bornak, olajos, egressel, kis mineralitással.
 S hogy teljes képet kapjunk a harmadik bor is egy hárs
Nyulászó Hárslevelű 2009 es. A pince ebben az évben készítette első borait s mivel új hordókkal kezdték a tevékenységet, ez  az ízeken is jól kivehető.
Barackmagos, mandula, pörkölt dió, csonthéjasok, enyhe ásványosság is bujkál benne, az íze érett déli gyümölcsökkel teli, egy kis barackkal, komplexebb teltebb 10-es testvérénél, talán kicsit erősebb hordó használattal.
Két bor közötti szünetben sikerült Szigfriddel is néhány szót váltani, megtudtuk hogy készíti, hogy formálja a fémet, honnan a sok kreatív ötlet.
Nem csak a kiállított , megvásárolható műalkotásokat mutatta meg, de egy katalógust is átlapozhattam, melyben eddigi munkái és új tervei is szerepelnek.
 Visszatérve az est másik szereplőjéhez, megérkezik az első furmint.
Percze száraz Furmint 2009. Csodás furmintos illat, ásványokkal, déli gyümölcsökkel, itt is jelen van az új hordó pörkölt magvas jellege, íze gyümölcsös telt, kis ásványosság.
 Nem is jó egy kóstolót falatkák nélkül végiginni, a ma este étkeit Sztanó Orsi (Wonderingchef)-töl kaptuk a diós-aszaltszilvás céklakrémmel megkent bagetteket, a gombás-bazsalikomos kenyérszeleteket, mini focacciákat, és az eperrel tálalt diós-gorgonzolás sajtgolyókat.

A diós-gorgonzolás sajt falatkát remekül illettek a következő italhoz:
Szent Tamás Furmint 2009. Mandulás körtés jegyekkel illatozik a pohárban, teltebb, nehezebb mint az előző,
csonthéjasok és  vadkörte ízzel, komplex bor.
S ha már tokajban járunk, nem maradhat ki az édes bor sem, de mivel a pince roppant fiatal, ezért aszút még nem kóstolhatunk, de jövőre talán már lesz, addig beérjük a két furmint és Sárgamuskotály házasításából készült 3909 édes cuvée-vel, 2009-10 évjáratelső a fiatalabb érett telt, őszibarackos, aszalt gyümölcsök illataival kápráztat el, íze almakompót és enyhén szamorodnis jegyeket hordoz.
 Az idősebb birsalmás, szilvalekváros, csipkebogyó leváros jegyekkel az illatában, az ízében megmutatkozik egy kis botritises jelleg, aszalt barack, kandírozott gyümölcsök, s egy kis muskotály is vegyült bele.
 Miután mélyreható ismereteket szereztünk a Szt. Tamás pince boraiból, környezetéről, munkatársairól, István elköszönt tőlünk, hisz rá még hosszú út vár hazáig.
Mi viszont még visszakóstolhattuk a borokat, s ebből is kiderült, hogy jó borokat készítenek, mivel az összes palack kiürült.

 Mivel még most kezdem a tokaji borok mélyebb megismerését, tanulságos este volt számomra, pozitív lecsengéssel, de a környezetemben is egyhangú jó megítélése volt a kóstolónak s boroknak.
Folytatás a Tokaj Nyitányon!!

 















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése