2012. július 2., hétfő

Bortúrák / I. Pántlika Pincészet


Már a Balatoni borok fesztiválján is kóstoltunk a Pántlika pince boraiból, de többre vágytunk. Élve Liebhauser Nóri meghívásával, kellemes, nem túl meleg tavaszi napon Dörgicsére vezetett az utunk, a Balatontól uszkve 3 km-re. Itt talált otthonra 1993-ban a Pántlika borház. Induláskor 15 ha. termő terület mára már 40 ha.-ra nőt, ahol 9 féle szőlő terem, ami a  2011-ben elkészült modern feldolgozóban kerül feldolgozásra és a látványpincében érlelésre és tárolásra.

Birtok, háttérben a Balaton
 Itt kezdtük a látogatást, Nóri vezet körbe minket, megnézzük a modern s új tárolót és palackozót, a tartályok végeláthatallan sorát, végül a hordós érlelő pincét is. Látszik az épületen, a berendezéseken, hogy szinte minden teljesen új, ahogy kell patyolat tisztaság, a pincében bőven van még  hely több hordónak is,  hogy a következő évjáratok is kényelmesen elférjenek.
az új pince!
 A séta után visszaérve a "régi" épületbe, ahol az üzlet kapott helyet, az épp aktuális kedvenccel, egy habzó borral kezdjük a kóstolót. A közelmúltban igen csak rákaptam ezekre az úgymond "nyári italokra"!
"Bubi" névre keresztelt habzó, mely muskotályból készült, félszárazra erjesztve s szénsavval "dúsítva", remek, tényleg könnyű ital, bodzával, vágott zöldekkel és citrusokkal. Roppantúl kedvelem! Remélem a REGATTÁRA is hoznak belőle!!! Ugye Nóri??!!?
A folytatás egy könnyű Chardonnay 2011 ből,  körtés, csepp vajas illatával csábít a kortyra, melyben izmos savak mellett kis bodza,és zöldek jelentkeznek. Megpróbáltuk szikvízzel is/ fröccsbe/ úgy még jobban bejött.

A kellemes meleg napsütéses időben kiültünk a ház mögötti hátsó kerbe, ahol ezekre az alkalmakra alakítottak ki, egy kerthelységet.
Itt érkezik a következő bor 2009 ből egy Dörgicsei Pinot Blanc. Nem sokszor talaálkozhatunk eme fajtával, de most itt a lehetőség, ki is használjuk.
Frissen vágot zöldek illatával, kis körtével, az ízében zölddiós bodzás  izjegyekkel.  Talán már megjelent benne némi oxidáció is....
Tovább hallgatjuk a pince történetét, időközben csatlakozott hozzánk Burkus Norbi is aki a pince Szőlész- borásza. Tőle még többet megtudhatunk arról, hogy mi hogy történik a pincénél. Ízelítőt kapunk a szőlő termelésről, szüretről, feldolgozásról, mi pedig "isszuk a szavait".
Nóri kiselőadása a pincében.
S nem csak azt, a poharakba kerülő bort is. Az újabb tétel a "Gálickő" selection névre keresztelt Sauvignon Blanc 2011-ből. Ez a bor hordóban érlelődött 6-8 hónapot, így nem csoda, ha némi vajasságot fedezhetünk fel az illatában, bodzával, enyhe csalánssággal vegyülve.
Az ízén még érződik, hogy nem túl rég került palackba,  nyugodtan "fektessük" a pincébe néhány hónapig. De már most is megmutatja, hogy igazi blanc! Kellemesen bodzás, kicsit csalános is, s ezek mellett egy kis citrus is fellelhető az ízében.
 Még egy fehér érkezik a vörösök elött, egy kicsit érettebb 2009-es Juhfark.
Az illata enyhe, mineraitása keveredik egy kis körtével és citrusokkal, az ízében is citrusok, grappefruirt, vadkörte érzet a hely ásványai, mészköves talaja mellett.
  Közben házigazdáinknak újabb vendégei és vásárlói érkeznek, így van időnk kiélvezni a borok ízét, s a látványt amit a környezet nyújt nekünk.
 Rövid nézelődés, s eszmecsere után érkezik egy Dörgicsei Rozé, mely kékrankos és zweigelt házasításból állt össze, az illata tutti-fruttis, sok érett gyümölcsel, nagyon halványan minerális is.
Az íze is igazán gyümölcsös, friss erdei szeder, meggy, s az előzőekben említett mészköves talaj is visszaköszön benne, fanyarkás lecsengéssel. Jól lehűtve, de akár fröcsben is tökéletes lesz a nyári meleg napokra.
 A következő borok a forró nyári napokon kevésbé üdítők, inkább az estéken a pince mélyén a hűvösben fogyasztandó.
Elsőként Dörgicsei kékfrankos 2011-ből. Egy fiatal, igazán friss, meggyes, csöppet gyógynövényes, talán ánizsos /!?/ illatú, az íze igazán telt, karakteres, elsőként amolyan igazi "meggyboros" ízű kicsit marcipános, jó savszerkezettel s nem magas tanninnal rendelkezik. Norbitól megtudtuk, ezt a bort csak tartályban erjesztették, ezért ennyire gyümölcsös és könnyed.
 Zárásként egy igazán tartalmas testes vöröset kaptunk a poharunkba,
"Hármas" névű 2007 Merlot, syrah, Cabernet Sauvignon házasítást. Ezt a bort 8 hónapig érlelték kis hordóban, kökényes, enyhén fűszeres, s felfedezhető benne egy kis dohány is.
Az ize talán még összetettebb, szeder, erdei gyümölcsök, kökény, fűszer, bors... s még ki tudja mennyi minden fedezhető benne...  Nem elemezgettük túl sokáig, finom volt ezért nem tartott pár percnél tovább a pohárban. :-)
Még lett volna mit kóstolni, Nóri marasztalt volna még, de  nem autóval voltunk /zéró tolereancia/ így el kellett érnünk a balatoni vasút egyre fogyatkozó járatának egyikét.
 Azért a táskámba természetesen került néhány palack a cég boraiból, hogy otthon ismételhessük, esetleg az ismerősökkel megoszthassuk az élményt.
Mindenkit bíztatok arra, hogy látogasson el a pincéhez, kóstoljon, vásároljon! Megéri!!!! Meleg fogadtatás mellet, csodás környezet s jó borok várják.
http://www.pantlikapinceszet.hu/ /  Dörgicse Fő u 67.  minden más a honlapon!

Köszönet a szíveslátásért Nórinak!

SZS.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése