2012. február 29., szerda

Pastor pince a Dionysosban

Számunkra új helyszínre igyekszünk a Dionysos borházba, a belvárosban a Nagymező utcától csak néhány lépésre egy igazán mediterrán hangulatú bor boltba, ahol az argentin boroktól a franciákon keresztül az
Új- zélandiig sok jó bort lehet vásárolni, sőt a borbárukban meg is kóstolhatók.

 Barátságos, meleg környezetben fogadtak minket, rövid csevegés után elfoglaltuk helyünket a kóstoló helységben, ahol üdvözölte a megjelenteket Juhász Tibi a Pastor pince tulajdonosa, borásza, mindenese!
Fiatal, energikus emberke, már többször találkoztunk, kóstoltam a borait is igaz az előző évjáratokat, de most jöhetnek a frissebbek!
Érkezett is elsőnek egy Cserszegi fűszeres 2011-ből.
Csodás, illatos virágok az íze déli gyümölcsök grapefruit, bár szerintem még kicsit fiatal, amit Tibi meg is erősít, hisz csak két hete van palackban. Kicsi fanyarság van a lecsengésében, jó a savszerkezete, de kell még neki egy kis idő, hogy rendezze magát.
Tibiről tudni kell, hogy a Prantner család tagja, kicsi gyerek kora óta, a szőlő és bor határozottan része az életének. Elhivatottsága igen erős a szekszárdi borok irányába.
Mesélt magáról s közben a rozé került a poharainkba  2011-ből kékfrankosból készült, kicsit pinkes árnyalattatú, gyümölcsös telt illat, kökénnyel, telt, test 13.6 alkohol kis édességet is kölcsönöz a hecsedli és pink grapefruit mellé lecsengésben csepp fanyarsággal.
Tovább lépünk egy árnyalattal ami egy sillerben testesült meg, kadarkából és kékfrankosból 2011-ből
gyönyörű málna színű gyümölcsös, cseresznyés illat régi konzum szaloncukor és marcipános beütéssel.
Az ízben hozza a mandulát, marcipánt és hecsedlit, szép telt, kerek harmonikus ital.

Jó volna, ha többen készítenének sillert, szerintem igazán jó bor!!!
Visszaléptünk 2 évet, de csak az évjáratban 2009-es Kékfrankos a következő tétel.
Csodás gyümölcsbomba
nagy adag meggy kis kökény és füst, keserű csoki s kakaó, meggybe hajló íz, csokival lendületes savak jó test hosszú lecsengés melyben  barackmag és mandula vegyül.
Folytatódott az élet történet, Tibi mesél Londonban töltött időkről, munkáról, majd Ausztrália Dél Amerika következett ahol kézműves családi pincéket keresett fel.

Ő is ezt a vonalat követi a következő borral :
Medito 2009 komoly válogatás, kékfrankos sauvignon és franc-ból áll, kicsit füstös csoki, dohány és meggy van az illatában, ízében is ott a meggy csonthéjjasok, mandulával. Nem zavaró a 14-es alkohol.
 Elegáns szép bor!!
A merlot sem marad el ettől, sőt még rá is tett egy kicsit a 14.8 alkoholfokkal.
2009-es ez is, túlérett meggy és cseresznye mellett a sherry illata van jelen, az íze gyümölcsös, komplex aromavilága, konyakmeggyes kis csokival jó testtel és hordóhasználattal s az alkohol sem lóg ki belőle.
 A történet folytatódik Tibi meséli tovább, hogy "messze az otthonától ébredt rá hogy amit távoli országokban tapasztalt, látott azt otthon Szekszárdon is megvalósítható, hisz ehhez ott is meg van, ezért hazatért s saját pincét alapított.
Ebben készült az est utolsó bora is a Cabernet Franc 2009.
francia barique hordóban érett, telt már-már nehéz illattal benne kökény, szilva, fekete ribizli, az íze lendületes és harmonikus, szilvalekvárral fekete áfonyával kis csokival  és ribizlivel.
Karakteres, szép bor, nagy potenciállal.
Ha a következő borász generáció hasonlóan gondolkodik, nem lesz gond a jó borok utánpótlásával!
Az este levezetéséért köszönet Anitának és Csabának.

SZS.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése